Polisen och tullen stoppade mängder av fordon under onsdagens insats – den med skuld riskerar att bli av med värdesaker, ytterst är målet att komma åt kriminellas skulder. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Följ med på polisinsats – med sikte på kriminellas skulder

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan stoppa kriminella med skulder hos Kronofogden. Som i sin tur kan ta deras värdesaker. Samarbetet pågår under tre dagar i Helsingborg och kallas Operation Klöver. Klöver i betydelsen pengar.

Det pågår ett samarbete på riksnivå mellan Skatteverket, Kronofogden och polisen – och måltavlan är den organiserade brottsligheten.

Under veckan har dessa tre myndigheter, liksom Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Tullverket, räddningstjänsten och Helsingborgs stad (miljöförvaltningen och tillståndsenheten), genomfört flera insatser sida vid sida.

”Plockar pengar från kriminella”

Det handlar om att fånga in kriminella med skulder hos fogden och ta deras värdesaker i beslag. Det kan vara en bil eller en fin klocka. Sakerna säljs och pengarna går till att betala skulderna.

Men även icke kriminella med obetalda skulder hos Kronofogden kan hamna i myndigheternas nät under insatser.

– Fast i de flesta fall handlar det om kriminella, säger polischef Sven Holgersson.

SVT fick följa med under en av insatserna vid färjeterminalen.

Inspirerat av Rimfrost

– Vi har spunnit vidare på de gemensamma insatser vi gjort under Rimfrost, men den här gången går det ut att plocka pengar från den kriminella sfären, säger Sven Holgerssson.

Normalt råder det sekretess när det gäller visst utbyte av information mellan de tre myndigheterna.

Men – när de samarbetar konkret så gäller andra regler. Då får de berätta saker för varandra.

Samtidigt i Helsingborg undersöker räddningstjänsten och miljöförvaltningen butiker och biltvättar.

Förare får lämna till fots

Arbetsmiljöverket kontrollerar lastbilar tillsammans med polisen på Långeberga.

– Jag tror på det här sättet att samarbeta. Polisen stoppar och kollar körkort, tullen går igenom bilen och kollar om det finns gods, Kronofogoden slår i registren och ser om det finns skulder. Var och en jobbar utifrån sin lagstiftning, men tillsammans blir vi starka, säger Sven Holgersson.

Medan SVT är på plats tas ett fordon i beslag. Det konstateras att föraren har skulder. Föraren får lämna nyckeln – och promenera därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.