Jan Björklund (S) är kritisk till planerna på försäljning av Öresundskraft. Foto: SVT

Björklund (S): ”Miljöfrågor riskerar att hamna i skymundan”

Publicerad

Ett svenskt pensionskapitalbolag har lagt ett bud på Öresundskraft. Men vilket bolag det rör sig om omgärdas av sekretess. Socialdemokraterna är kritiska till försäljningsupplägget.

Vid en presskonferens under tisdagen tillkännagav Peter Danielsson (M), ordförande i HSFAB, att bolaget som vill köpa det kommunalt ägda Öresundkraft är ett verksamt inom pensionskapital-branschen. Men bolagets namn är sekretesstämplat.

Jan Björklund (S), vice ordförande i styrelsen, är kritisk till hela upplägget.

– Vi var kritiska till att inleda en försäljning, och vi vidhåller vår kritik att sälja Öresundskraft, säger han.

– Jag är rädd att viktiga samhälls- och miljöfrågor riskerar att hamna i skymundan. Enligt aktiebolagslagen ska aktiebolag i första hand gynna vinstintressena hos ägarna. Ett kommunalt bolag kan ha helt andra intressen, säger han.

S yrkade avslag

De tre S-ledamöterna i bolagsstyrelsen yrkade avslag till det försäljningsavtal som styrelsen fattade beslut om under tisdagsförmiddagen. Övriga ledamöter från M, KD och SD gav bifall.

Enligt avtalet får den nya ägaren inte sälja bolaget inom fyra-fem år efter köpet. Under samma period får bolaget inte heller höja taxorna mer än måttligt.

Beslut om försäljning fattas ytterst av kommunfullmäktige efter en rådgivande folkomröstning den 12 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.