Foto: SVT

Otjänligt vatten på Fria bad

Publicerad

De senaste badvattenproverna från Råå vallar, Örby ängar och Fria bad visar att badvattnet är otjänligt. Därför avråder kommunen från bad på dessa platser.

Badvattenproverna togs i måndags och visade förhöjda halter av bakterier.

– Vi tror att det beror på allt regn som varit den senaste perioden. Regn för med sig ämnen från intilliggande mark men kan även ha bidragit till att reningsverk och ledningsnätet svämmat över och därmed fört baktierier ned i vattnet, säger Peter Lindqvist som är avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltninge i Helsingborg.

Idag har fler prover tagits och resultatet av dem kommer först i början av nästa vecka.

– Tills dess att vi fått prover som visar på att vattnet är tjänligt igen kommer vi avråda från bad vid de här tre platserna, säger Peter Lindqvist.

Så snart de nya provresultaten redovisas dem på skyltar utsatta på badplatserna och på badplatskartan på helsingborg.se/badplatser.

Tidigare i veckan har även Höganäs kommun avrått från bad vid  badplatserna Margreteberg och Strandbaden. Även det gällde att höga halter av bakterier i vattnet på grund av regn.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om att ledningsnäten och reningsverken är underdimensionerade på sina håll i Helsingborg och att när de blir överbelastade måste man släppa ut orenat avloppsvatten i havet tillfälligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.