– Vi trodde att många hade jättebråttom och ska ut och resa men det går trögt, säger Torben Pedersen, passhandläggare på polisen i Helsingborg. Foto: TT/SVT

Överfulla lådor med färdiga pass i Helsingborg: ”Håller på att svämma över”

Publicerad

Under våren har det varit långa väntetider och köer för att skaffa nytt pass. Nu har polisen i Helsingborg problem med att folk inte hämtar ut sina färdiga pass eller id-kort.

När coronarestriktionerna lättade så var det många som ville ut och resa igen och tiderna hos passpolisen blev snabbt uppbokade. Dessutom gick en av maskinerna som tillverkar passen sönder, vilket har förlängt väntetiden ytterligare.

Men nu har polisen i Helsingborg problem med att folk inte hämtar ut sina nya pass.

– Våra lådor håller på att svämma över av pass och id-kort. Vi trodde att många hade jättebråttom och ska ut och resa men det går trögt, säger Torben Pedersen, passhandläggare på polisen i Helsingborg.

Tar tid att hitta rätt pass

Hur många pass det handlar om kan han inte svara på men förra månaden lades det ut 12 000 bokningstider i Helsingborg och i juni lades det ut 11 000.

– Vi har fått skaffa fler skåp för att få plats med allting. Det tar också längre tid att leta igenom och hitta rätt pass när folk ska hämta ut dem, säger Torben Pedersen.

Varför tror du det ser ut såhär?

– Eftersom leverenstiden är tio veckor, vilket är extremt mycket, kommer många och söker pass även om de inte ska ut och resa.

Passet sparas på polisstationen i max tre månader och sedan får personen en påminnelse. Hämtas det inte ut då makuleras det.

Märker viss mättnad

Trycket är fortfarande högt i Helsingborg men Torben Pedersen har märkt av en viss mättnad.

– Vi lägger ut tider regelbundet men innan försvann tiderna på en halvtimme och nu kan det gå en dag innan de bokas upp, säger han.

På grund av långa väntetider har många köat för provisoriska pass i exempelvis Malmö och Karlskrona.

Ebba Jarnhag från Helsingborg var en av dem som tidigare i juni spenderade natten på gatan i Karlskrona:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer har tagit sig till polishuset i Karlskrona för att försöka få tag i ett provisoriskt pass. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer