Chefredaktörerna: ”På tiden med nytt mediestöd”

Uppdaterad
Publicerad

Tummen upp för ett plattformsoberoende presstöd. Tummen ned till ett nytt offentligt mediebolag. Reaktionerna är blandade från chefredaktörerna vid Skånes stora tidningar efter att den nya Medieutredningen presenterats.

På måndagen presenterade utredaren Annette Novak och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) den nya Medieutredningen. Ett nytt mediestöd föreslås, som både digitala och tryckta medier kan ta del av.

Chefredaktörerna vid HD/Sydsvenskan anser att det är på tiden med ett plattformsoberoende presstöd.

– Delar var oväntat och positivt. Man trycker hårt på att det bara är medier med demokratiska principer som ska få stöd. Det tycker jag är jättebra, säger Pia Rehnquist, chefredaktör efter att medieutredningen presenterades under måndagseftermiddagen.

Även Jonas Kanje, chefredaktör på Helsingborgs Dagblad tycker att det finns en viktig tanke som löper som en röd tråd genom hela utredningen.

– Alla ska kunna ta del av vettig, korrekt och saklig information om det som händer runtomkring dem och det tycker jag är jättebra. Det finns områden i Skåne där det inte finns bra täckning. Där kanske utredningen kan påverka vår verksamhet på marginalen i alla fall, säger han.

Foto: Jessica Gow/TT

”Känts daterat”

De två tidningarna ingår i samma koncern och uppbär idag inget presstöd. Ett av förslagen i utredningen är att presstödet slopas och görs om till ett mediestöd. Det nya stödet skulle i så fall inte bara gå till papperstidningar utan vara plattformsoberoende.

– Det kan vara så att vi kan ta del av det nya mediestödet, så på så sätt kan det vara positivt för oss. Presstödet har känts daterat i många år. Det vara längesedan den största konsumtionen av journalistik skedde i papperstidningen. Så det är på tiden, säger Pia Rehnquist.

Sågar förslag om mediebolag

Lars Joel Eriksson, ansvarig utgivare på tidningen Skånska Dagbladet som bär upp presstöd, varnar för konsekvenserna för om tidningen skulle tappa inkomster.

– Det är den krassa verkligheten. Minskar det ytterligare, då måste vi fundera på om vi också måste minska antalet kommuner vi bevakar, säger Lars Joel Eriksson.

Han ser positivt på förslaget att totalt sett tillföra mer pengar till nyhetsmedierna. Samtidigt ställer han sig skeptisk inför visionen att inrätta ett offentligt mediebolag för att täcka mediekartans skuggade ytor.

– Det vore mer effektivt att förstärka stödet till tidningarna som redan idag gör sitt bästa för att bevaka orterna. Vi bevakar i nuläget flera orter som inte är kommersiellt bärkraftiga. Om vi inte kan ta det ansvaret skulle de verkligen falla in i medieskugga, säger Lars Joel Eriksson.

Foto: Linda Fridh / SVT

Extrastöd till obevakade orter

Han säger också att det för med sig en osäkerhet att medieutredningen inte betonar vikten av sambandet mellan betalning av tidningar och den journalistiska kvaliteten.

– Genom att folk betalar för sin tidning ställer de också krav på produkten. Med gratistidningar tror jag tyvärr att den redaktionella kvaliteten urholkas. Med billigare journalistik så minskar resurserna, säger Lars Joel Eriksson.

Annette Novak har i sin utredning lagt fram ett förslag på ett extrastöd till de som rapporterar från underbevakade områden.

– Det tycker jag är väldigt bra. Vi, tillsammans med Norra Skåne, försökte häromåret starta en redaktion i Perstorp, som är den ort i Skåne där det tydligast råder medieskugga. Vi kunde inte få ekonomin till det, men om man har ett speciellt stöd så kan det kanske fungera, säger Lars Joel Eriksson.

Alice Bah Kuhnke och Anette Novak. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.