Grannbonden Johan Wadborg har precis förlorat kampen om marken på 57 hektar i mark- och miljödomstolen.
– Det är absurt och känns lite motsägelsefullt. Ett bageri behöver ju spannmål.
Skånsk jordbruksmark klassas som en av världens bästa. Enligt en beräkning som SVT gjort går det årligen att odla vete till motsvarande 1 miljon limpor på marken som nu förstörs.
– Självklart hade det varit bättre om åkermark inte tagits i anspråk av vårt bageri, för vi lever ju i symbios med svenskt jordbruk. Men just den här platsen är strategiskt väldigt bra för oss att etablera vår verksamhet på, säger Berith Apelgren, Pågens hållbarhetschef.
Landskrona får fler arbetstillfällen
Domstolen ger staden, som sålt marken till Pågen för 110 miljoner kronor, rätt att använda åkern för industribyggnaden.
Jordbruksmark får inte asfalteras om inte ett väsentligt samhällsintresse råder enligt miljöbalken.
Men domstolen är tydlig med att Landskrona, som inte kunnat peka ut annat än åkermark att bygga på i sin utredning, inte har något ansvar för att se om det finns annan mark som inte är lika värdefull utanför kommunen som passar bättre att exploatera.
– Att inte utnyttja det unika läget mellan E6:an och Västkustbanan, dyr infrastruktur som staten bekostat, vore orimligt, säger Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona.
Jordbruksmark viktig säkerhetsfråga i Sverige
Varje år exploateras 600 hektar jordbruksmark i Sverige och det finns ingen myndighet med övergripande ansvar utan det är upp till varje enskild kommun att göra en avvägning.
Nationella expertrådet för klimatanpassning konstaterar att jordbruksmark är en strategisk resurs som bör kopplas till landets säkerhet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap lyfter vikten av jordbruksmark ur ett beredskapsperspektiv och Jordbruksverket konstaterade redan 2013 att jordbruksmark exploateras utan de avvägningar och beslutsunderlag som lagstiftningen kräver.
Dessa instanser vill att regeringen ser över dagens lagstiftning.