– Bokningssystemet kraschar när vi lägger ut nya nya tider, säger Torben Pedersen, passhandläggare på polisen i Helsingborg. Foto: SVT

Bokningssystemet kraschar – augusti första lediga passtid i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I augusti finns den första lediga tiden för att boka en passtid i Skåne – trots en garanti på tre veckors väntetid. Belastningen på systemet är så högt att bokningssystemet kraschar och nu inväntar man regionala besked för hur situationen ska lösas.

– Det är ett extremt högt tryck, jag har aldrig sett något liknande, säger Torben Pedersen passhandläggare på polisen i Helsingborg.

SVT Helsingborg har tidigare rapporterat om långa passköer i Skåne. Nu fortsätter köerna att växa och den första lediga tiden är i skrivande stund i början på augusti.

Kraschar när nya tider läggs ut

Situationen är dock inte unik för Skåne utan ser likadan ut i hela region syd. Anledningen tror Torben Pedersen är att många låtit passen gå ut under pandemin när ingen kunde resa och att detta gett upphov till ”passkulden”.

– Vi beräknar att vi har en passskuld på drygt en halv miljon som ska förnya sina pass plus nya sökande, säger Torben Pedersen.

Vad ska ni göra för att hantera de långa köerna?

Vi försöker lägga ut fler tider men systemet är så hårt pressat under förmiddagarna att det kraschar, istället försöker vi lägga ut tider på eftermiddagen, säger Torben Pedersen.

Nu väntar man på ett regionalt beslut för att även kunna ha öppet verksamheten under lördagar. I dagsläget är det endast Malmö som erbjuder tidsbokning under helgen.

Så här rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om passkön den 23 februari:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.