Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla förlorar på det här” – hör föräldern Linda Näslunds oro inför höstterminen i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Personalrockad i Helsingborgs skolor – 60 anställda påverkas: ”Hela havet stormar”

Publicerad

Det är 25 behöriga lärare som måste byta tjänst inför höstterminen i Helsingborgs kommunala skolor. Till det drabbas ytterligare 35 personer såsom elevassistenter, specialpedagoger och lärarassistenter.

Helsingborgs skolor genomgår ett stålbad ekonomiskt: Kostnadsökningar och svag konjunktur i kombination med minskat antal elever gör att antalet lärare nu måste ses över.

– Det är som en sorts hela-havet-stormar-procedur, några blir utan stol så som läraren i våra barns klass, konstaterar föräldern Linda Näslund.

Utesluter inte uppsägningar

Hennes barns lärares vikariat förlängs inte, för att bereda plats för en annan övertalig lärare från en annan skola.

– Alla förlorar på det här, vill vi ha en kvalitativ skola borde vi satsa på kontinuitet och på att behålla vår personal, säger Linda Näslund.

Under våren har ett intensivt arbete pågått för att hitta nya skolor och tjänster för de totalt 60 anställda som berörs inför nästa läsår, men förvaltningen utesluter inte att några kan behöva sägas upp.

Satsar 50 miljoner extra nästa år

– Jag förlitar mig på att varje rektor vet vad som är bäst för sin verksamhet och jag har tillit till vår kompetenta personal, säger Dubravka Trejling Nikolic (L), som är ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen.

Helsingborgs stads grundskolor har en personaltäthet som ligger över rikssnittet och har haft så i flera år.

Men inför framtiden varnar förvaltningen att de nya förutsättningarna för skolan kan göra att personaltätheten sjunker och belastningen på befintlig personal ökar.

Inför 2025 vill de styrande politikerna skjuta till femtio miljoner extra till skolan. Men hur de ska användas bestäms först i november.

– Jag har fått till mig att dessa femtio miljoner ger rektorerna framtidstro, säger Dubravka Trejling Nikolic (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.