Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Perstorps kommunledning har tröttnat på de stora underskotten i socialnämnden och nu stänger man nämnden. Hör kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S) förklara varför i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Efter miljonunderskott – Perstorps kommun skrotar socialnämnden

Uppdaterad
Publicerad

För många anställda inom hemtjänsten med skenande kostnader som följd. Nu tar Perstorps kommun det drastiska beslutet och lägger ner hela socialnämnden.

Innan årsskiftet såg det ut att bli ett underskott på nio miljoner kronor för socialnämnden i Perstorp. I slutändan landade det på över 20 miljoner.

– Det är väldigt mycket i en liten kommun som Perstorp. Det handlar om bristande kontroll och styrning på kostnaderna, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S).

De styrande partierna S, M, C, KD och Perstorps framtid står bakom beslutet, och kommunstyrelsen tar över socialnämndens uppdrag tills vidare.

”Måste se till hela kommunens ekonomi”

Det är framför allt personalkostnaderna som ökat. Enligt Ronny Nilsson har det anställts fler inom bland annat hemtjänsten än vad det funnits pengar till.

– Tyvärr har inte leveransen av kvaliteten varit på samma nivå.

Vad talar för att kommunstyrelsen kommer att sköta det här bättre?

– Vi kommer få till snabbare beslut och en helhetsbedömning där vi kan se hela kommunens ekonomi och utifrån det jobba med de utmaningar som finns inom socialtjänsten, säger Ronny Nilsson.

SVT Nyheter Helsingborg har förgäves sökt socialnämndens ordförande Elisabet Holmer (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.