Helsingborgskonstnären Sanja Matoničkin ser nya bilder av Helsingborg i stadens vattenpölar. Nu ska hennes foton ställas ut under Vårsalongen på Liljevalls konsthall i Stockholm. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Pölbilder i Vårsalongen på Liljevalchs

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgskonstnären Sanja Matoničkin ställer ut två av sin bilder i Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm, som är en av Sveriges mest kända konstinstitutioner.

– Det är fantastiskt det är väldigt stort för mig att ställa ut mina bilder på Vårsalongen. Det är en dröm för alla konstnärer, säger Sanja Matoničkin.

Vattenpölar i Helsingborg inspirerar konstnären Sanja Matoničkin att fotografera stan från helt ny vinkel.

– Jag tittar väldigt mycket neråt när jag går. Jag ser vattenpölarna och fotograferar de reflektioner som fångar mig. Jag vill så gärna visa min bilder till alla Helsingborgarna så att de får se staden från min vinkel, säger Sanja Matoničkin.

Sanja Matoničkins pölbilder visar Helsingborg i vattenspeglarna. Foto: Sanja Matoničkin

Pärlan i pölen är ett projekt som Sanja började med för tre år sen. Pölbilderna som hon tar kommer att bli en fotobok snart.

– Mobilen har jag alltid med mig och tar bilder på de flesta vattenpölerna jag ser. Nu har jag mer än tusen bilder som speglar Helsingborg.

En av Sanja Matoničkins pölbilder av Sundets pärla. Foto: Sanja Matoničkin

Nästa mål är att göra en fotobok av bilderna som kan leva längre än en utställning.

– Med en fotobok tror jag att jag kan nå ut till flera. Boken kommer bara att innehålla pölbilder som tagits med mobilen i Helsingborg, säger Sanja Matoničkin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.