Polismannen körde ihjäl en man på ett övergångsställe i Landskrona.

Polis inför rätta – körde ihjäl fotgängare

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls rättegången mot den polisman som åtalats för att ha kört ihjäl en 53-årig man vid ett övergångsställe i Landskrona den 6 januari.

Polismannen och en kollega skulle åka på ett larm om ett dödsfall. En man och en kvinna blev påkörda av polisbilen vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen i Landskrona. Kvinnan skadades svårt och har inget minne av olyckan. Den 53-årige mannen avled av skadorna.

Polisbilen framfördes vid tillfället inte med blåljus eller sirener påslagna. Larmet var inte akut. Övergångsstället var upplyst. Hastighetsbegränsningen var 50 kilometer i timmen.

Polisman körde på fotgängare

Anders Söderström var bara 50 meter från platsen när han hörde polisbilen köra på mannen och kvinnan.

– Med tanke på den smällen så känner jag att det måste ha gått fort. Men jag kan inte säga hur fort de körde, sade Anders Söderström till SVT nyheter efter olyckan.

Drog ut på tiden

Polismannen åtalades för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Förundersökningen drog ut på tiden, bland annat därför att åklagaren som först ledde utredningen gick i pension. Nu, nästan ett år efter händelsen, tas fallet upp i Lunds tingsrätt.

– Eftersom det har skett en påkörning av en fotgängare vid ett övergångställe så menar jag att det har skett en oaktsamhet och att polismannen bör kunna fällas för vållande till annans död eller vållande till kroppsskada. Vid övergångsställe gäller förhöjd aktsamhet och jag anser att polismannen har brustit i det avseendet, sade chefsåklagare Jan Pernvi vid särskilda åklagarkammaren, som hanterar brottsmisstankar mot poliser, när han åtalade polismannen.

Enligt Jan Pernvi så nekar polismannen till brott. Polisen menar att han inte har brustit i aktsamhet vid olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisman körde på fotgängare

Mer i ämnet