Den bakomliggande orsaken till alla skjutningar i Helsingborg är knarkhandeln. Det säger Mattias Lööw vid polisens fokusgrupp i Helsingborg.

”Skjutningar är kopplade till cannabishandeln”

Uppdaterad
Publicerad

Det ökande antalet skjutningar i Helsingborg kopplar polisen samman med narkotikahandeln, framför allt när det gäller cannabis.

– Vi ser en större benägenhet att man skyddar sin marknad gentemot andra personer, säger Mattias Lööw, vid polisens fokusgrupp i Helsingborg.

Skjutningar på öppen gata handlar om uppgörelser mellan kriminella nätverk. Det är Helsingborgspolisens bild. Och motiven är knark, vapen och personliga uppgörelser.

– Narkotika håller jag som den enskilt största faktorn bakom skjutningarna. Det är den gemensamma faktorn i alla utredningar, säger Mattias Lööw, vid polisens fokusgrupp i Helsingborg.

– Och framför allt är skjutningarna kopplat till cannabishandeln. Det ser vi här i Helsingborg, liksom hela region syd och även väst.

”En plats för narkotikaturism”

Har det blivit mer narkotika i Helsingborg?

– Det senaste tio åren ser vi en stor ökning, men det senaste året tycker jag det legat ganska still. Vad vi ser i dag är att det finns en större benägenhet att skydda sin marknad gentemot andra personer.

Tillgången på narkotika gör att priserna är relativt låga.

– Vi ser till och med att Helsingborg är en plats för narkotikaturism. Många tjänar på att åka hit och handla. I vissa fall har man till och med bosatt sig här. Det är tragiskt, men det beror helt på priserna.

200 driver handeln

Polisen uppskattar att det finns cirka 200 drivande personer, som har narkotika som handelsvara, i Helsingborg. Marknaden är lukrativ.

– Vi försöker komma åt dem som säljer, de som profiterar på andras misär. Det är dem vi i första hand vill åt.

Knarket finns att köpa över hela Helsingborg. Skjutningarna mellan gängen är däremot mer kopplade till vissa socioekonomiskt utsatta områden.

– Det har att göra med var de nätverken har sina baser, var de många gånger bor. Det är lättare att hitta sina motståndare där. Men knarket är lika lätt att tillgå i Laröd och Hittarp, som på Söder och Drottninghög, säger Mattias Lööw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.