Polisen har fått träff på flera namn som sannolikt tillhör Ekebymannen – fem-sex av namnen är mer troliga. Foto: SVT/Polisen

Genombrott i kända mordfallet – namnträff på Ekebymannen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gör nya framsteg i fallet om Ekebymannen, som hittades död vid en skjutbana 2003. Polisen har tidigare fått träff på ett 20-tal släktnamn som den ännu okända mannen sannolikt ska ha burit – nu har polisen troligtvis lyckats smalna av namnspåret ännu mer.

Ekebymannen hittades mördad i ett skogsparti i september 2003. Kroppen hade legat i närheten av skjutbanan i Ekeby i nordvästra Skåne i månader, kanske år.

Hans identitet är ännu inte fastställd.

I april gjorde polisens Kalla fall-grupp i södra Sverige sitt största genombrott någonsin i utredningen när de kom fram till att mannens genetiska bakgrund är i Rijeka i Kroatien. Det med hjälp av släktforskning genom DNA.

Nya framgången: Fem-sex släktnamn som är troliga

Redan i april hade polisen fått träff på ett 20-tal släktnamn, efternamn, som sannolikt tillhörde mannen.

– Men fem-sex stycken av dessa är mer troliga, men namnen i sig är väldigt vanliga – ungefär som Svensson och Johansson i Sverige, säger Bo Lundqvist, Kalla fall-gruppens chef i södra Sverige.

Vad händer för er nu?

– Jag skulle kunna ta den här informationen och ge till mina kroatiska kollegor, men det kan vara så att vi åker ner till Kroatien och släktforskar på plats, men det är ännu inte bestämt, säger Bo Lundqvist.

Hur troligt är det att ni åker ner?

– Det är troligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.