Foto: SVT

Poliserna får vänta på beslut om bättre arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket skjuter upp beslutet om polisens hörselskydd. Först ska det göras en ny inspektion.

I går berättade SVT Nyheter Helsingborg att allt fler poliser skadas av det ökade bullret i jobbet, inte minst runt fotbollsmatcher. Antalet skador och tillbud nästan fördubblades mellan 2013 och 2016.

Idag skulle Arbetsmiljöverket ha beslutat om ett eventuellt föreläggande som hade tvingat polismyndigheten att genomföra en rad skarpa krav kring arbetsmiljön i bullriga sammanhang. Men beslutet har nu flyttats till september. Först ska det göras ytterligare en inspektion hos polisen.

Hörselskydd för polisen

I en intervju med SVT Nyheter medgav Mika Eskelinen, arbetsmiljöexpert på polismyndighetens personalavdelning, att alla polisregioner idag inte hade bra hörselskydd. Men han sa också att en del av Arbetsmiljöverkets krav redan är uppfyllda och att andra är på väg att bli det.

Inspektera överallt

Det är en bild som polisfacket inte delar. Polisens huvudskyddsombud i Nordvästskåne, Fredrik Brokopp, hade gärna sett att Arbetsmiljöverkets beslut fattats i dag. Han säger till SVT Nyheter att det hade satt fart på processen.

– Å andra sidan så tvingar beskedet om en ny inspektion arbetsgivarna att göra något åt hörselskydden, säger Fredrik Brokopp och fortsätter:

– Det vore bra om en ny inspektion genomförs i samtliga polisregioner och inte bara i Stockholm. Den nya organisation som kom i våras saknar en röd tråd när det gäller arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörselskydd för polisen

Mer i ämnet