Polis letar spår vid mordplats på Drottninghög, ett av riskområdena polisen satsar på. Foto: Fanny Palm

Polisen ökar närvaron i tre riskområden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i nordvästra Skåne styr om sina resurser inför våren och sommaren. Fokus ska riktas mot tre så kallade riskområden i Landskrona och Helsingborg. Delar av det brottsförebyggande arbetet i andra kommuner får tillfälligt läggas åt sidan.

Insatsen ska sysselsätta poliser från elva kommuner i polisområdet.

Poliser från hela nordvästra Skåne uppmanas nu att söka tjänsterna. Arbetet startar i april och väntas pågå fram till valet. Det handlar alltså om en omfördelning av polisens resurser och inga nya anställningar.

LÄS MER: Kritik från lokala poliser i Nordvästra Skåne

”Måste koppla greppet”

– Vi ska säkerställa närvaron i våra prioriterade områden. Vi måste koppla greppet på ett bättre sätt där vi haft flera grova brott, säger Patric Heimbrand, polisområdeschef i nordvästra Skåne.

De områden det handlar om är Dalhem/Fredriksdal/Drottninghög och Söder i Helsingborg – båda klassade som riskområden av polisen.

Därtill ska fokus riktas mot Karlslundsområdet i Landskrona.

Återupprätta förtroendet

Syftet med insatsen är inte primärt att klara upp brott, utan att finnas på plats, enligt Heimbrand.

– Det är både ett brottsförebyggande och ett trygghetsskapande arbete, men betoningen ligger på att skapa trygghet.

Kommunernas områdespoliser, som vanligtvis arbetar med kontaktskapande och brottsförebyggande åtgärder, får därmed lägga det arbetet åt sidan fram till valet. Det som en konsekvens av satsningen på de utsatta områdena.

Mindre tid för planerat arbete

Istället kliver de in i ingripandeverksamheten.

– Det kommer säkert bli så att man arbetar mindre på sin egen ort med planerade uppgifter, däremot kommer det finnas poliser som åker på akutärenden i polisbil hela sommaren.

Även vanliga somrar brukar polisen omfördela tjänsterna mot ingripandeinsatser, så det är inte helt nytt att områdespoliser får andra arbetsuppgifter under en kortare period. Nu kommer den perioden dels bli längre, dels inkludera satsningen på de utsatta områdena.

Ser du en risk att ni tappar greppet om den kriminalitet som finns i de mindre kommunerna?

– Nej. Det är bara en tydligare prioritering från min sida, säger Patric Heimbrand.

Så definieras ett riskområde

Visa

Polisen har kategoriserat bostadsområden i Sverige utifrån några kritierier.

Det handlar om boendes benägenhet att delta i rättsprocessen, polisens möjlighet att utföra sitt uppdrag, om det finns eventuella parallella samhällsstrukturer, och förekomsten av extremism – främst våldsbejakande islamistisk extremism.

23 områden i Sverige har definierats som särskilt utsatta, sex som riskområden och 32 som utsatta områden.

Karlslund i Landskrona klassas som särskilt utsatt. Söder, liksom Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal, i Helsingborg klassas som riskområden. Ett riskområde uppfyller alla kriterier för ett utsatt område men når inte upp till kriterierna för ett särskilt utsatt område.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer