Vårdcentralen i Perstorp märker av ett ökat tryck sedan akuten i Helsingborg hänvisar fler patienter till vårdcentralerna på grund av sjuksköterskebrist. Foto: TT/Isabell Höjman

Pressat personalläge på vårdcentralen i Perstorp: ”En extremt tuff sommar”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Perstorp har brist på personal i sommar – både sjuksköterskor och läkare. Detta innebär att hårdare medicinska prioriteringar nu görs.

Akuten i Helsingborg har så stor brist på sjuksköterskor i sommar att man tvingats prioritera att bemanna de mest hektiska timmarna och delar av dygnet bara ha två sjuksköterskor i tjänst. Konsekvensen blir att nästan bara de allra sjukaste kan få hjälp dessa timmar – resten av patienterna hänvisas till vårdcentraler.

Nu meddelar vårdcentralen i Perstorp att läget där även är pressat på grund av personalbrist.

– Sjukhusen har ansträngt läge och vi blir mer belastade och har själva personalbrist. Perstorp drabbas från två sjukhus eftersom vi ligger mitt emellan sjukhuset i Kristianstad och i Helsingborg, säger Bina Sjökvist, verksamhetschef.

Sjuka får vård

Det är både sjuksköterskor och läkare som saknas.

– Min upplevelse är att det är svårare att hitta personal i år, det är en extremt tuff sommar för sjukvården generellt. Vi har någon vecka vi bara har en läkare men vi hjälps åt vårdcentralerna emellan, säger hon.

Vårdcentralen i Perstorp kommer därför att göra hårdare medicinska prioriteringar.

– Det är främst allmänna hälsokontroller som vi inte kan göra och det kan vara att man får vänta en dag till med besök, men jag är inte orolig att den som söker inte skulle få vård. Vård kan innebära att man får egenvårdsråd också,säger Bina Sjökvist.

Det kan också vara så att patienter exempelvis frågar efter ett läkarbesök men får komma till en distriktsköterska istället.

Hänvisas till onlinetjänst

Patienter uppmanas även att använda onlinetjänsten Primärvården Skåne.

– Man kan chatta med en sjuksköterska och läkare och få till exempel antibiotika utskrivet om det bedöms kan göras digitalt. Man kan även få vissa recept förnyade och måste inte ringa sin vårdcentral, säger Bina Sjökvist.

Hör akutenchefen i Helsingborg om det extrema personaläget på lasarettet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer kunna ta emot de patienter som vi bedömer får ett mycket värre tillstånd eller dör om de inte får hjälp hos oss, säger akutchefen Marcus Larsson. Foto: Minna Korsgren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer