Bakar eget bröd – så håller Seminarieskolan i Landskrona nere priset

Uppdaterad
Publicerad

Att välja bort ekologiska varor och dryga ut köttfärsen med sojaprotein är numera vanliga åtgärder som kökspersonalen på Seminarieskolan i Landskrona gör för att hålla nere priserna.

– Paprika, tomater och gurka kan vi inte köpa in i stora mängder. Det blir kinakål och rotfrukter istället, säger kocken Jack Göransson.

De stigande matpriserna sätter sina spår på flera sätt. Under de senaste månaderna har kreativiteten bland kökspersonalen flödat för att hitta billigare alternativ.

– På ett sätt är det roligt att försöka tänka utanför boxen, men det är klart att eleverna ska gå härifrån mätta. Det är det viktigaste, säger Jack Göransson, kock på Seminarieskolan i Landskrona medan han förbereder degen inför morgondagens bröd.

Få elever som märkt skillnad

Bland eleverna verkar det inte finnas några starkare reaktioner på att maten har förändrats.

– Jag har inte märkt någon större skillnad. Det jag har märkt är att fiskpanetterna blivit sämre, säger Daniil Karalenak som går i 9a.

Se hur Seminarieskolan gör för att spara in pengar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.