Peter Schölander (M) ordförande i kommunstyrelsen hittade Lars Vilks miniatyrverk av Nimis i kommunhuset för några dagar sedan. Nu ska det ställas ut för allmänheten. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Nimis i miniformat hittad på innergård – nu ska det ställas ut

Uppdaterad
Publicerad

På en innergård till Höganäs stadshus har en snart 25 år gammal och mycket liten version av Nimis stått gömd och glömd. Nu ska verket snyggas till och ställas ut på museum.

Stadshuset i Höganäs har en innergård där anställda brukar fika och äta lunch.

Lutad mot en buske bredvid en brandtrappa har ett träkonstverk av Lars Vilks länge stått dold. Det är en miniatyr av konstprojektet Nimis, men en rätt illa medfaren sådan.

”En fredsgåva”

När SVT intervjuade kommunalrådet Peter Schölander (M) i måndags kände han inte till verket, än mindre var det fanns. En anställd i kommunhuset fick peka ut var det stod på innergården.

Men nu vet Schölander mer om verkets historia.

– Lars Vilks fortsätter gäcka oss. Nu har fem avdelningar i kommunen sagt att de fått verket av honom. Men den mest trovärdiga historien jag fått höra är att det är en slags fredsgåva mellan Lars Vilks och ett tidigare kommunalråd.

– De hade en konflikt om Nimis, säger Peter Schölander.

I klippet hör du honom berätta historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.