SVT har träffat ”Viktor” som rånades i Helsingborg. Foto: SVT

Rån mot unga under 18 år – Helsingborg och Malmö i topp

Uppdaterad
Publicerad

Malmö och Helsingborg tillhör de kommuner där flest ungdomar under 18 år utsätts för personrån. Malmö ligger tvåa och Helsingborg trea i landet, visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

– Jag var väldigt rädd, speciellt i en månad efter. En vecka var jag hemma från skolan. Jag vågade inte gå ut, säger ”Viktor” som rånades förra året i Helsingborg.

Blev av med telefonen

16-åringen hade haft kontakt med en annan kille på sociala medier när han skulle sälja märkeskläder. De kom överens om att träffas. Det slutade med att Viktor rånades på både kläder och mobiltelefon.

SVT Nyheter har kartlagt hur vanligt det är att ungdomar under 18 år utsätts för personrån. Det är bara Solna, med köpcentrat Mall of Scandinavia, som har fler rån än Malmö och Helsingborg. Statistiken tar hänsyn till hur många ungdomar som bor i kommunerna.

Marie Greydanus jobbar på Malmös stödecentrum. Foto: SVT

Viktors känslor av rädsla och oro efter att han utsatts för rånet är en normal reaktion. I Malmö erbjuds unga rånoffer hjälp av stadens stödcentrum.

– Vår viktiga uppgift på stödcentrum är att ge ett hopp om att det kommer bli bättre. Alla reaktioner man har är fullt vanliga, säger socialsekreterare Marie Greydanus.

Fortfarande i bakhuvudet

Fortfarande ett år efter tänker Viktor ofta på vad han råkat ut för.

– Det är bättre med tiden. Det är lättare att gå ut, men jag har fortfarande tanken i bakhuvudet att det kan hända när som helst, säger han.

Fotnot: Viktor heter egentligen något annat.

Anmälda rån mot unga under 18 år per 10 000 invånare

Statistiken avser ett medelvärde av de tre senaste årens anmälningar per 10 000 invånare under 18 år.

Solna 19,9

Malmö 18,0

Helsingborg 15,2

Stockholm 15,1

Sundbyberg 14,5

Göteborg 14,4

Landskrona 13,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.