Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klubbchef Daniel Koch hoppas att en lösning på de höga elpriserna är klubbens egna solceller. Foto: KLARA ÅKESSON/SVT

Rekordhög elräkning för Rögle BK i december: 1,4 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som satte kaffet i halsen när decemberräkningen för elen trillade in, så även ishockey klubben Rögle BK. Ända sedan augusti har klubben kämpat med höga elpriser och i december slog den rekord.

– Vi har aldrig haft en så stor elkostnad. Den är fyra gånger så dyr som vanligt, säger klubbdirektör Daniel Koch.

Det var Sveriges Radio Kristianstad som var först med att rapportera nyheten och nu gör klubben vad de kan för att minska utgifterna.

– Vi drar ner på alla extra kostnader som vi kan kontrollera. Till exempel har vi bytt ut delar av belysningen till led-lampor, säger Daniel Koch.

Klubben hoppas att de nya solcellerna som man investerat i, och som ska tas i drift under våren, kommer att minska kostnaderna med 10-15 procent.

Dock går det inte att undkomma att de största utgifterna för klubben är underhåll och nedkylningen av isarna.

20 miljoner i buffert

– Än så länge har vi alla tre isar igång. Men blir vi tvungna att stänga ner någon av isarna så är det främst ungdomsverksamheten som drabbas, säger Daniel Koch.

Nu väntar klubben, som många andra aktörer, på att elbidraget från regeringen snabbt ska undersökas och betalas ut.

– Vi har en buffert på 20 miljoner som vi samlat på oss under åren så vi klarar oss, men det är klart att med en fyra gånger så hög elräkning så blöder vi snabbt ut, säger Daniel Koch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.