Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De blivande lokförarna Jonna Blaesbjerg och Max Dolmark har precis haft praktik på Öresundstågen och Pågatågen. Hör i videon hur det gick för dem. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Rekordmånga sökande till lokförarutbildningen i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lokförare är påtaglig i hela landet men intresset för yrket är stort då rekordmånga sökt till Trafikverksskolans lokförarutbildning i Ängelholm.

Hösten 2022 sökte 1532 personer in till den ettåriga utbildningen som har 35 utbildningsplatser på plats i Ängelholm.

Trafikverksskolan i Ängelholm har nu fått beviljat av Myndigheten för yrkeshögskolan att fortsätta hålla lokförarutbildningen de kommande tre åren.

Ungefär 90 procent går direkt ut i arbete

Eleverna i klassen tar i veckan examen och har precis kommit tillbaka från sin praktik, där många även fått jobb och ska stanna kvar på.

– Jag har haft praktik på Öresundstågen och nu har jag fått jobb, vilket känns jättebra, säger Jonna Blaesberg.

Många av eleverna i klassen har redan fått stöta på problemen med spårspringning, att obehöriga personer tar sig in på spårområdet. Det är ett ökande problem i Skåne som både är kostsamt och orsakar stora förseningar.

– Det är det man är mest rädd för, säger eleven Ulrika Persson.

Hör eleverna i klassen om lokförarutbildningen och vad de stött på för problem under praktiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.