Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästen Berit Tomasson försöker orientera sig fram i det nya soprummet när hon ska slänga sitt skräp. Foto: Minna Korsgren

Restavfall blir ”latavfall” på Ringstorp i Helsingborg – ska uppmuntra till källsortering

Publicerad

Helsingborgare slänger gärna sitt skräp i restavfall – men endast 40 procent av allt material som slängs hör hemma där. Ett nytt sopsorteringskoncept ska få hyresgästerna på Ringstorp i Helsingborg att bli bättre på att källsortera.

Helsingborgshem och NSR har tillsammans tagit fram ett nytt koncept för sopsortering där man valt att placera restavfallet längst in i soprummet och kalla det för ”latavfall”. Förhoppningen är att hyresgästerna på Ringstorp endast ska slänga det som hör hemma i restavfall genom den nya planlösningen i soprummet.

De som bor på Ringstorp är glada för ett nytt och fräscht soprum och hoppas att det ska få folk att tänka till när de slänger skräp.

– Det är väldigt snyggt och fräscht, hoppas det håller sig så, säger Fredrik Hallberg, hyresgäst.

– Folk bryr sig inte, de slänger hursomhelst, säger Berit Tomasson, hyresgäst.

Mer fel än rätt i restavfallet

Det vanligaste felet av det som slängs är förpackningar, som är 60 procent av allt skräp i restavfallskärlen.

– I restavfallet är det skräp som slängs mer fel än rätt, säger Göran Svensson, avfallsrådgivare, NSR.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.