Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir många timmar som tillbringas i garaget. Ibland så många som 80 timmar i veckan. Se Richard Jenders berätta om vad som är så speciellt med brädspel i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Richard Jenders i Häljarp inspirerar flera tusen att spela brädspel

Uppdaterad
Publicerad

Han har tusentals följare på sociala medier som alla delar hans intresse för brädspel. Och fler tror han att det kommer bli.

– Brädspelskulturen i Sverige är fortfarande i sin vagga, säger Richard Jenders.

Det började med en självinsikt. Richard Jenders märkte att han läste högt ur regelboken inför ett kommande parti brädspel.

Och då fick han en idé.

– Jag satt för mig själv och pratade när jag gick igenom reglerna. Då slog tanken mig: varför blandar jag inte mina två hobbys – videos och brädspel?, säger Richard Jenders.

Se Richard Jenders berätta om vad som är så speciellt med brädspel i videon ovan.

100 000 som tittar

Det är i familjens garage i Häljarp som han sedan några år tillbaka utövar sin hobby. Där filmar han sig själv – ibland med vänner – när han spelar olika brädspel.

– Jag lägger ganska många timmar varje vecka för brädspel. Nu är det också för att jag har det som min hobby där jag filmar det. Att filma en ”how to play” kan ta allt från tio timmar till 80 timmar, säger han.

Filmerna lägger han sedan ut på sociala medier och vissa klipp har över 100 000 visningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.