Dottern anmäler äldreboende för vanvård. Foto: TT

Kritiserat vårdbolag får förnyat förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som för ett år sedan förlorade Vardaga sitt kontrakt på grund av bristande vårdkvalité. Nu får de förnyat förtroende.

Privatiseringen har mött hårt motstånd bland anställda och äldre. Det blir två stora vårdbolag som tar över driften av fyra kommunala vårdboenden. Vardaga driver redan Lussebäcksgården och Ragnvallagården och utökar nu sitt lokala imperium med ytterligare två boenden. Attendo tar över de resterande två.

Så här ser fördelningen ut:

Attendo: Bergalid och Valltorp

Vardaga (f d Carema): Jordbodalen och Pålsjö Park.

Vardaga och Attendo är två av landets största privata vårdbolag och båda ägs av rikskapitalbolag. Inför upphandlingen flaggade politikerna för att även mindre företag skulle få en chans att lägga anbud. Så blev det inte. Men Maria Nilsson ( C ), vård- och omsorgsnämndens ordförande, är inte besviken.

– De här svarade bäst mot våra krav, de flesta handlade om kvalitet. Jag har inga problem med att det är stora bolag, det viktigaste är att det blir bra för de äldre, säger hon.

Klarade inte kvalitetskraven

Samtidigt förnyade nämnden inte avtalet med Vardaga när det gick ut i i fjol. Då drev bolaget Stattenahemmet och Murteglet, men bedömdes inte klara kvalitetskraven.

Hur vet ni att företaget klarar det den här gången?

– Alla företag utvecklas hela tiden och vi tror att det går bra, säger Maria Nilsson.

Det var i höstas som de styrande blågröna tog beslutet att privatisera fyra vårdboenden. Vilka hölls hemligt ända till i våras. Beslutet vållade en kraftig kritik hos de anställda, anhöriga och äldre som bor på de fyra vårdboendena och samtliga lämnade in protestlistor till kommunen.

S, SD och V sa nej

Men politikerna höll fast vid sitt beslut.

– Vi tror att det kan höja kvaliteten på vårdboendena. Dessutom är det är en fråga om valfrihet, sa Maria Nilsson.

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet sa nej till privatiseringen.

De anställda på de fyra vårdboenden som snart drivs privat kan välja om de vill följa med till den nya arbetsgivaren eller inte. Det kan innebära förändringar i sysselsättningsgraden. Idag kan de kommunala vårdanställda själva välja hur mycket de vill arbeta, hel- eller deltid. Den rätten följer inte med över till de privata arbetsgivarna.

Än så länge är det oklart hur många som följer med och hur många som stannar hos kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.