Foto: Arkivbild

Rökdykare räddade 70-årings liv

Publicerad

I väntan på förstärkning gick rökdykaren ensam in i lägenheten. Han lyckades rädda en äldre man. Regelverksbrottet anmäls nu till Arbetsmiljöverket.

Det var den 10 januari som en brand inne i en lägenhet utbröt på i Höganäs skriver HD. Rökdykaren gick ensam in i den rökfyllda lägenheten och hittade en livlös man i 70-årsåldern.

Rökdykaren valde mellan att vänta på förstärkning, vilket skulle ha dröjt ytterligare 3-4 minuter, eller att själv gå in i lägenheten och bryta mot regelverket.

– Regelverket är tydligt, enligt definition om rökdykning så ska man vara fem man, säger Ulf Wahlström, brandmästare på Räddningstjänsten i Höganäs.

Lägre bemanning på natten

Händelsen inträffade 20.30 på kvällen då räddningstjänsten gått ned i bemanning. Då är organisationen beroende av deltidsbrandmän som rycker ut fem minuter efter att larmet har inkommit. Heltidsbrandmännen rycker ut inom 90 sekunder från dess att larmet inkommit.

– Det var uppenbart att det fanns en person inne i lägenheten, så därför gick personen in och räddade mannen, säger Ulf Wahlström.

Enligt Ulf Wahlström finns det risker med att en rökdykare själv påbörjar en insats. Skulle det hända något finns det ingen hjälp att tillgå.

Rökdykaren är inte skadad och 70-åringen mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.