Socialdemokraterna och Moderaterna tycker olika i frågan. Se mer i videoklippet ovan. Foto: Lucas Sjögren/SVT

Ny politisk strid väntar om mejeritomtens framtid

Publicerad

Mejeritomten intill Fredriksdal i Helsingborg var ett hett ämne i valrörelsen 2018. Sedan blev det tyst. Men nu vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blåsa nytt liv i debatten och få ett beslut, som kan stå mellan förskola/skola eller grönområde.

Mejeritomten ligger inklämd mellan Fredrikdals grönområde och ett koloniområde. Det gamla mejeriet har varit tomt i ganska många år.

Men för ett par år sedan rasade en politisk strid kring det gamla mejeriet. Den borgerliga styrande alliansen ville bygga bostäder och en skola på mejeritomten – inklusive koloniområdet.

Men de fick en majoritet emot sig. Socialdemokraterna (S), Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet (V) sa nej till byggplanerna.

Sedan dess har det varit tyst om tomten.

Nu ska frågan väckas till liv

Men nu ligger S och V i startgroparna för att i höst väcka liv i den gamla frågan med sikte på att tomten ska bli ett grönområde.

Den här gången ha emellertid den borgerliga alliansen bytt fot och vill nu bygga förskola/skola istället för bostadshus. Det berättar stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M).

Grönområde eller skola

Ingrid Mattiasson Saarinen (V) vill värna om grönområdet Fredriksdal. Men partiet vill inte direkt avvisa ett förslag om att bygga en skola eller förskola på tomten.

– Det viktiga är att det inte blir bostäder, det för med sig mycket mer trafik och buller, säger hon.

Det finns en gräns: V säger blankt nej till att koloniområdet skulle kunna läggas ner.

Socialdemokraternas kommunalråd Jan Björklund vill ha ett grönområde på tomten.

– Vi hoppas ju få en majoritet i fullmäktige kring vårt förslag, vi är rätt säkra på att vi har det redan nu, säger han.

Vill bygga på tomten

Det är fastighetsföretaget Magnolia som äger det gamla mejeriet och tomten. De har fortfarande ambitionen att bygga bostäder eller en skola.

– Vi för samtal med kommunen om vad som ska ske på tomten, både på politisk nivå och tjänstemannanivå. Vi har kvar vår vision, men utan beslut från kommunen kommer ingenting hända på den gamla mejeritomten, säger Mats Nilsson på Magnolia.

I videon ovan kan du höra mer om de olika förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.