Harald Roos. sjukshuschef i Helsingborg, ser att den icke-akuta sjukvården lider när skånska sjukhus belastas av covidpatienter. Foto: Alice Mutambala/SVT

Så coronasamarbetar regionens sjukhus

Publicerad

Sjukhuschef Harald Roos varnar nu för en fortsatt ökad belastning på grund av covid-19. Nu samarbetar fler sjukhus i Region Skåne för att hjälpa varandra.

Intensivvården på Helsingborgs lasarett har fördubblats genom att nya lokaler har ställts till Iva:s förfogande. Just nu syns ingen nedgång i antalet smittade i Helsingborg. Harald Roos påpekar på en presskonferens på måndagsmorgonen att utvecklingen nu måste vändas.

– Det är av yttersta vikt att vi kan plana ut smittvågen och få ner den, säger han.

Antalet patienter med behov av intensivvård har ökat och det ser likadant ut på de vanliga vårdavdelningarna. Läget är ansträngt.

– Det tär på personalen, säger sjukhuschef Harald Roos.

Sjukhusen hjälps åt

Dessutom drabbas patienter med andra icke akuta problem.

– Vi kan inte ta hand om den vanliga sjukhusvården. Det är olyckligt.

Nu har flera sjukhus i Skåne etablerat ett samarbete.

– Vi kan skicka covidpatienter till Kristianstad, Halmstad, Malmö och Lund. Ängelholm tar hand om en del av våra vanliga patienter. Det är oerhört viktigt att vi alla hjälps åt, säger Harald Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.