– De har frusit, man kan se att de är brända i bladen, säger odlaren Ted Ivarsson och visar några bruna blad. Det har varit väldigt nära att de har frusit bort.
Han var den som fick äran att dra upp och sälja årets första friodlade potatis på torsdagen.
– Det känns jättekul, det är alltid roligt när det börjar med potatis, säger han.
Kostade 60 000
Redan under onsdagen auktionerades den första potatisen ut. Det vinnande budet landade på 60 001 kronor för fyrtio kilo, ett kilopris på 1 500 kronor.
– Vi kommer skänka hälften till SOS barnbyar, säger köparen Marcus Regnander, som köpt potatisen för en livsmedelsbutiks räkning.
De första potatisarna, utom de som auktioneras ut, brukar säljas till restauranger. Om någon vecka kan den svenska friodlade färskpotatisen gå att köpa i vanliga affärer.
– Men då är det för ett högt kilopris. Man får vänta ytterligare någon vecka innan priserna börjar sjunka, säger Lars Elofson från föreningen Svensk Potatis.
Tidigare premiär
Förr brukade den första friodlade färskpotatisen dras upp i början på maj men den är tidig i år, precis som de senaste åren.
– Om det är en klimatförändring är för tidigt att säga, men det har varit tidiga vårar flera år i rad. Det verkar som det blir mer normalt med premiär i slutet av april.