Första färskpotatisen 2017 drogs idag upp på Bjärehalvön. Pris: 1500 kr kilot Foto: Fanny Palm

Så dyr är årets första svenska färskpotatis

Uppdaterad
Publicerad

Årets första svenska friodlade färskpotatis drogs upp idag på Bjärehalvön och de första fyrtio kilona är redan sålda, för 1 500 kronor kilot. Men det var nära att kylan tog kol på knölarna.

– De har frusit, man kan se att de är brända i bladen, säger odlaren Ted Ivarsson och visar några bruna blad. Det har varit väldigt nära att de har frusit bort.

Han var den som fick äran att dra upp och sälja årets första friodlade potatis på torsdagen.

– Det känns jättekul, det är alltid roligt när det börjar med potatis, säger han.

Kostade 60 000

Redan under onsdagen auktionerades den första potatisen ut. Det vinnande budet landade på 60 001 kronor för fyrtio kilo, ett kilopris på 1 500 kronor.

– Vi kommer skänka hälften till SOS barnbyar, säger köparen Marcus Regnander, som köpt potatisen för en livsmedelsbutiks räkning.

De första potatisarna, utom de som auktioneras ut, brukar säljas till restauranger. Om någon vecka kan den svenska friodlade färskpotatisen gå att köpa i vanliga affärer.

– Men då är det för ett högt kilopris. Man får vänta ytterligare någon vecka innan priserna börjar sjunka, säger Lars Elofson från föreningen Svensk Potatis.

Tidigare premiär

Förr brukade den första friodlade färskpotatisen dras upp i början på maj men den är tidig i år, precis som de senaste åren.

– Om det är en klimatförändring är för tidigt att säga, men det har varit tidiga vårar flera år i rad. Det verkar som det blir mer normalt med premiär i slutet av april.

Marcus Regnander köpte första partiet frilandsodlad färskpotatis av odlaren Ted Ivarsson för en butikskedjas räning. Foto: Fanny Palm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.