Kommunerna i nordvästskåne förbereder sig inför en flyktingvåg – och söker bland annat tolkar till skolorna. Foto: Peter Lazar/AFP

Så förbereder Nordvästskåne för att ta emot ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Över 1,5 miljoner människor har enligt FN flytt från krigets Ukraina och nu förbereder sig de nordvästskånska kommunerna att ta emot ukrainska flyktingar. Det ställer krav på inte minst skolorna där barnen ska placeras.

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med flera kommuner i Nordvästskåne. Alla förbereder sig för en ny våg av flyktingar från det krigshärjade Ukraina.

I Bjuv räknar kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson på att ta emot 76 personer – 24 vuxna med två barn var.

I väntan på egna bostäder ska flyktingarna få bo i en före detta yrkeshögskola som innan dess var bostäder. Där finns det badrum men knappt något kök.

– Det blir kanske lite provisoriskt i början men vi kommer att ordna färdiglagad mat medan vi renoverar lokalerna, säger Mikael Henrysson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Befarar tolkbrist

Barnen behöver gå i skola och det förbereds också på Jens Billeskolan i Billesholm där man redan nu söker tolkar som talar ukrainska.

I Örkelljunga berättar kommunstyrelsens ordförande Christian Larsson (M) att man är redo att ta emot de flyktingar som kommer dit. Men även han talar om behovet av ukrainska tolkar på skolorna.

– De kan nog bli en bristvara, säger han.

Osäkerhet kring regelverket

I Helsingborg berättar arbetsmarknadsförvaltningens chef Maria Norrby att det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem tittar på möjligheten att ta fram bostäder.

Skolorna diskuterar tillsammans med förvaltningen hur det ska bli bra för de ukrainska barnen.

– Vi har en jättestor vilja att hjälpa till, men måste vara säkra på att vi gör rätt. Våra jurister ser därför nu över hur ansvaret och kostnader ska delas av kommun och staten enligt det regelverk som finns. Det finns en del osäkerhet där.

I Båstad förbereder skolchefen Inga-Britt Henriksson för att kunna ha upp emot 100 utbildningsplatser tillgängliga.

– Rektorsgruppen ska diskutera hur vi ska göra med tillgänglighet av lokaler och personal. Alla som har rätt till undervisning kommer att få det.

I söndags träffade SVT Nyheter ukrainska Olga som väntade på att få hjälp av Migrationsverket i Malmö:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.