Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs kommun, tycker att miljondonationen till Pålsjö skog är välbehövlig – många träd i skogen mår dåligt och behöver mer vård och näring. Foto: Alice Mutambala/SVT

Så kan pengarna till Pålsjö skog användas

Uppdaterad
Publicerad

Nya träd och vårda de som redan finns – så vill stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr använda donationspengarna.

Martin Hadmyr är stadsträdgårdmästare och därmed ansvarig för skötseln av Pålsjö skog.

– Men så kul! Vilken fantastisk donation, säger han när han får höra nyheten om testamentet.

Tillsätta en styrelse

Hur vill du att pengarna används?

– Många bokträd i Pålsjö skog mår dåligt, bland annat på grund av surare markmiljö och skadeinsekter. Med pengarna kan vi både plantera nya och ta hand om de som vi har. Vi kan skapa de bästa förutsättningar för att Pålsjö skog ska kunna fortsätta vara ett fint naturreservat, säger Martin Hadmyr.

Vem ska bestämma hur pengarna ska användas?

– När politikerna fattat det formella beslutet om att tacka ja till donationen tillsätts en styrelse för stiftelsen. Den får bestämma det i samråd med experter inom ramen för testamentet, säger Johanna Nordlund, enhetschef vid stadsledningsförvaltningen.

Troligen blir det kommunstyrelsen som ska utgöra styrelse. Men det är fullmäktige som har sista ordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.