Helsingborgs lasarett stänger 12 vårdplatser för barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn som behöver kirurgi slussas till tre andra sjukhus. Barnmedicinska fall och långvarigt sjuka stannar i Helsingborg. Den prioriteringen gäller på barnkliniken i Helsingborg från och med idag.

Antalet vårdplatser på barnavdelningen nästan halveras på grund av uppsägningarna bland barnsjuksköterskorna, från 18 till tio. På neonatal, där de för tidigt födda barnen vårdas försvinner två platser.

Sådan är situationen på barnkliniken vid Helsingborgs lasarett från och med idag.

Det innebär att barn kommer att skickas till andra sjukhus. Sjuka och skadade barn tas emot på barnakuten i Helsingborg och den kommer att förstärkas med fler läkare. Men därefter slussas en del av de unga patienterna vidare till andra sjukhus.

Det är ingen ovanlig åtgärd i sig. Men tidigare har det handlat om medicinska skäl – barn skickas dit de kan få bästa vården. Nu blir skälet istället platsbrist.

SVT Nyheter Helsingborg kan idag berätta hur prioriteringen ska se ut:

  • För tidigt födda barn kan komma att skickas till sjukhusen i Halmstad och Växsjö om det inte finns plats på neonatalavdelningarna inom Region Skåne.
  • Alla barn som behöver kirurgisk behandling skickas till sjukhusen i Lund, Malmö eller Kristianstad. Liksom de svårare öron-näsa-halsfallen.
  • Barnmedicinska patienter stannar i Helsingborg. Det gör också långtidssjuka barn, som cancerpatienter.
  • Patienter mellan 15 och 18 år läggs in på vuxenavdelning i Helsingborg.
  • Helsingborgs lasarett får en extra ambulans för att klara transporterna och läkarbilarna, som kan åka hem till sjuka barn, förstärks.

Kan ni verkligen garantera patientsäkerheten när barn ska transporteras runt?

– Ja, säger Fredrik Jonsson, biträdande divisionschef vid Helsingborgs lasarett med tillägget att alla eventuella risksituationer har analyserats i enlighet med patientsäkerhetslagen.

– Vi är en hel grupp inom Region Skåne som arbetar med koordinationen.

Hur känns det att behöva ta till så drastiska åtgärder?

– Man har en liten klump i magen. Vi måste vara säkra på att vi ger en bra vård men vi vet att vi kommer att göra det, säger Fredrik Jonsson.

Sjukvården har inte gått ut med egen information utan enbart berättat via media. Varför?

– Vi tycker att det är viktigt att folk fortsätter komma till barnakuten och då informerar vi om vad som gäller.

Vad har du att säga oroliga föräldrar?

– Jag har respekt för den oron. Det kommer att bli besvärligare för dem.

Om du ser på det hela ur barnens perspektiv, hur tänker du då?

– Det får chansen att åka ambulans under kontrollerade former och det kan vara en positiv upplevelse för dem. Det är föräldrarna som får det tuffare, säger Fredrik Jonsson.

Om ett par månader kommer verksamheten vid barnkliniken att normaliseras igen. Då ska alla nyanställningar vara gjorda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.