Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Välj fem böcker av olika kategorier och läs eller lyssna på dem i sommar – så är du med i Helsingborgs stads läsprojekt. Bibliotekarien Elin Hansson Pettersson rekommenderar en bok av Tessa Hadley som går under kategorin novellsamling. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Så ska vuxna helsingborgare uppmuntras att läsa böcker i sommar

Publicerad

Läs eller lyssna på fem böcker, välj bland 22 ämnen och berätta sedan vad du tycker. Nu satsar Helsingborgs stadsbibliotek på sommarläsning för vuxna – med en avslutande bokfest i höst.

Förra året noterades drygt 500 000 boklån på Helsingborgs bibliotek, inklusive ljud- och talböcker, en ökning jämfört med ett par år bakåt i tiden.

Och fjolårets lånelista toppades av Där kräftorna sjunger av Delia Owens, en bok som också filmats.

Satsning på vuxna

Men nu vill Helsingborgs bibliotek att de vuxna i Helsingborg ska läsa ännu mer. För första gången drar biblioteket därför igång satsningen Sommarläsning för vuxna.

– Vi vill uppmuntra fler att läsa eller lyssna på böcker, säger bibliotekarien Elin Hansson Pettersson.

Deltagarna ska läsa fem böcker och får välja mellan 22 olika kategorier. Som att läsa om någon av ungdomens favoriter eller ta itu med den där boken som ligger oöppnad i bokhyllan.

Bokfest i september

De som deltar ska dessutom tycka till om sin bok och sätta betyg. Satsningen avslutas med en bokfest i september.

Flera av de biblioteksbesökare SVT Nyheter Helsingborg pratade med läser böcker för sina barn och tycker att det är viktigt. Men de läser också själva.

Varför är det så viktigt att läsa böcker?

– Det utvecklar människan, man blir mer open minded, säger Emina Halilovic som snart är färdig förskollärare.

Möt henne och andra bokentusiaster i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.