Foto: TT/Arkiv

Saber: ”De har viftat med vapen flera gånger”

Uppdaterad
Publicerad

På Söder i Helsingborg finns en uppsjö av butiker och livs. Här finns också kriminella gäng som utpressar handlare. Vi har träffat en av dem.

Utpressning drabbar många handlare på Söder i Helsingborg. SVT har talat med flera drabbade, men få vill ställa upp på intervju i rädsla för vad utpressarna kan göra om de berättar.

Men Saber, som vi kallar honom, ställer upp efter löfte om anonymitet.

Gängkriminaliteten på Söder

– Det finns personer som kommer hit till Söder för att ta pengar från folk för att, som de uttrycker det, ”vi skyddar dig”.

Vem skyddar de dig emot?

– Sig själva. Du måste betala för att undkomma deras ondska. Så länge du jobbar, tjänar pengar och betalar skatt anser de att de har rätt att ta del av den skatt du betalar.

Hotar skjuta om de blir arga

Saber kom till Sverige för några år sedan, men börjar redan ifrågasätta bilden av Sverige som ett fritt och tryggt land. Han säger att han lever i press och rädsla.

– De har viftat med vapen flera gånger. Man har att göra med folk som hotar med att skjuta en om de blir arga.

Kritisk mot polisen

Kritiken mot polisen är stark. Saber menar att de är helt frånvarande från området.

– Polisen kan fortfarande ta kontroll, men om elden sprids går det inte att ta kontroll, säger han.

Helsingborgspolisens koordinator Jonas Berg håller med om den bild som Saber ger av kriminaliteten på Söder. Men han menar att polisen jobbar på området.

– Vi jobbar med både patrullerande och civila poliser. Vi slår till mot droghandlare och mot den organiserade brottsligheten. Vi finns här även om vi inte alltid syns, säger han.

Jonas Berg medger att det är en utmaning i att få folk att anmäla brott, men säger att det inte finns någon annan väg än att faktiskt berätta för polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminaliteten på Söder

Mer i ämnet