Mohamad Kheir Alaliwis sista texter slängde smugglarna i havet. Foto: SVT/TT

Sagoberättaren flydde Syrien: ”Havet svalde mitt förflutna”

Uppdaterad
Publicerad

Han är känd från arabisk tv och radio. För drygt ett år sedan flydde han med sin familj från döden i Syrien. Nu börjar Mohamad Kheir Alaliwi om sitt liv i Höganäs.

Nästan alla barn i Mellanöstern känner igen Mohamad Kheirs röst. Han är barnteaterskådespelare och regissör, välkänd från arabisk radio och teve. På 1960-talet var han även en av grundarna till det syriska Konstnärsförbundet.

– Det började redan när jag var i mammas mage, när de spelade trummor så rörde jag mig som om jag dansade. Min mamma har berättat att jag var konstnär redan från början, säger Mohamad Kheir Alaliwi.

En ny saga varje dag

Innan kriget kom till Syrien levde Mohamad ett lugnt och kärleksfullt liv hemma i Damaskus.

– Jag hade ett program i syrisk radio, ”Det var en gång...”. I det programmet berättade jag en ny saga varje dag. Det var en stor glädje för mig att se barnens reaktioner när de hade hört eller sett mig. Hela mitt liv var i tv-huset, jag var där fem dagar i veckan och arbetade med serier eller olika program. Jag har varit skådespelare, regissör, manusförfattare. Jag jobbade nästan hela tiden, säger Mohamad Kheir Alaliwi.

Dödens resa

Abulgeir kom hit över Medelhavet med båt via Turkiet för drygt ett år sedan nu med sin fru, sina barn och barnbarn. Flykten varade i sju dagar och allt som fanns att äta på resan var fem oliver om dagen.

När bestämde du dig för att fly?

– När döden kom överallt. När terrorn var precis utanför dörren. När min son dödades. När vårt hus bombades och min andre son räddades mirakulöst. När min äldste son blev rädd att IS skulle döda hans barn och mina barnbarn. Jag flydde från döden, säger Mohamad Kheir Alaliwi.

Mohamad berättar vidare:

– Det var en dödlig resa. Många av oss föll i vattnet men räddades. Jag förlorade alla manuskript som jag skrivit. Smugglarna tog mina sista texter och slängde dem i havet. Hela mitt arkiv slängdes i havet. Och havet svalde mitt förflutna, precis som det gjort och gör för så många andra människor. Havet bedrog oss på livet, säger Mohamad Kheir och gråter.

Hamnade i Höganäs

Efter den farliga och mardrömslika flykten hamnade Mohamad och hans familj i Mjöhult utanför Höganäs i Skåne. Där hyr de en vindsvåning på en gård. I väntan på att alla ska hitta jobb och lägenheter, bor han och hans hustru, barn och flera barnbarn där, alla tillsammans.

Wafaa Alelewi är 11 år och barnbarn till Mohamad Kheir Alaliwi och hon har fått höra många sagor av sin farfar.

– Jag gillar hans sagor och varje saga har något nytt att säga, säger Wafaa Alelewi.

– Det jag har i minnet kan havet inte ta ifrån mig. Jag har pennan och styrkan kvar, så jag kommer ge tillbaka allting till Sverige och starta härifrån med en syrisksvensk teatergrupp till hela världen, säger Mohamad Kheir Alaliwi.

Framtiden

Vem ska då berätta farfars sagor vidare i framtiden?

– Självklart jag. För att det är jag som har hört dem och förstått dem. De är jättefina och varje gång får man veta något nytt och lära sig något nytt. Och när jag får barn i framtiden, så kommer jag berätta farfars sagor för dem. Och jag hoppas att även mina barn berättar hans sagor vidare för sina barn, säger Wafaa Alelewi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.