Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
28 ekar på tio ton vardera flyttades en och en halv kilometer för att skapa en ny allé vid Åstorpsvägen. Se hur flytten går till i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Sällsynt ekipage skådades på vägarna utanför Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

Trädallén längs Åstorpsvägen utanför Wrams Gunnarstorp har passerat sitt bästföredatum. Nu ska ett 30-tal träd hämtas från skogen och flyttas till den nygamla allén.

I över 200 år har trädalléen ramat in Åstorpsvägen men många träd är sjuka och döeende. Kastanjerna har som många andra av sitt slag fått kastanjeblödarsjuka, andra är helt enkelt för gamla och har blivit en säkerhetsrisk.

– Den här allén var ganska eftersatt, träden har haft sitt bästföredatum så vi tog ner många av de dåliga träden som var trafikfara, säger Jenny Hallström som är projektledare på Trafikverket.

Det är Trafikverket som är förvaltare av alléer längs statliga vägar och som står för kostnaden av förflyttningen och sedan skötseln. Samtidigt  skänker lantbrukaren Rudolf Tornerhjelm träden till myndigheten.

– Genom att flytta hit 30 år gamla ekar får vi en allékänsla snabbt, säger Jenny Hallström.

Andra generationens träd

Just dessa ekar ligger Rudolf Tornerhjelm varmt om hjärtat.

– Min far planterade de här träden för 30 år sedan på en åkermark och nu använder vi en del av de träden i allén, säger Rudolf Tornerhjelm.

Hur är det att se din pappas gamla träd återanvändas?

– Det är helt otroligt, jag hade hoppats på att han kunde uppleva det själv för han hade varit jättetacksam för att se att man kan göra en sådan här insats för mljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.