Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Thunberg (KD), Hans Nelson (L) och Christian Orsing (M) styr Helsingborg – i samarbete med Sverigedemokraterna. Samarbetet regleras i ett hemligt avtal – som kritiseras av statsvetaren Anders Sannerstedt i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Hemligt avtal styr samarbetet mellan SD och borgerliga minoriteten i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

M, KD och L styr Helsingborg – fast i minoritet. För att säkra en majoritet i viktiga politiska frågor skrevs ett samarbetsavtal med SD.

Men innehållet är hemligt – till skillnad från Tidöavtalet.

Efter valet 2022 styrs nu Helsingborg av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i minoritet – i samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är inte unikt i Sverige. Enligt en genomgång som SKR:s tidning Dagens Samhälle har gjort ingår SD i styret i många svenska kommuner. Men i ett tiotal kommuner handlar det enbart om ett samarbete mellan en styrande minoritet och SD – som i Helsingborg.

Och i flera av dem finns ett samarbetsavtal som hålls hemligt – som i Helsingborg.

”Som Tidöavtalet”

SVT Nyheter Helsingborg har bett att få titta på avtalet – svaret från samtliga: Nej.

Så innehållet är fortfarande hemligt även om SD:s kommunalråd, Michael Rosenberg, ger en vink i Dagens Samhälles granskning.

– Det finns paralleller till Tidöavtalet, säger han.

Liberalernas årsmöte

Ett årsmötesprotokoll från Liberalerna ger en ännu tydligare vink:

”Samverkansöverenskommelsen reglerar bland annat det interna arbetet mellan treklövern i förhållande till Sverigedemokraterna samt en sakpolitisk överenskommelse med politiskt prioriterade områden för mandatperioden. Det sistnämnda går även att återfinna i mandatperiodsprogrammet som antogs av fullmäktige hösten 2022.”

Men en person med insyn säger att alla politiska överenskommelser inte återfinns i programmet.

Hemligt inom partierna

En medlem begärde på årsmötet att medlemmarna skulle få se avtalet mellan partierna men fick nej.

”Ingen av parterna till överenskommelsen vill att oppositionen eller någon annan ska få tillgång till de överväganden som ligger till grund för genomförande av samverkansöverenskommelsen eller själva samverkansöverenskommelsen.”

Hemligheten tradition

I intervjuer med SVT förklarar de tre borgerliga partierna att det är tradition att sådana här överenskommelser hålls hemliga, oavsett hur koalitionen ser ut. Och att avtalet inte innehåller några konstigheter.

SD har avböjt intervju med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.