Samtliga åtalade döms för planstormningen på Olympia

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga tolv åtalade döms till böter för brott mot ordningslagen för att ha stormat planen efter en match på Olympia i november 2016. Fyra män döms dessutom för ofredande efter att ha knuffat fotbollsspelaren Jordan Larsson och slitit av hans tröja.

Två män frias för försök till misshandel på Jordan Larsson och en publikvärd. Enligt tingsrätten är det bevisat att de utpekade personerna kastade en stol och en reklampelare, men inte att de hade för avsikt att skada spelaren eller publikvärden.

Se mer: Här attackerar huliganerna Jordan Larsson

Huliganattacken på Olympia

Tingsrätten menar inte heller att det fanns en avsevärd risk för att Jordan Larsson och publikvärden skulle skadas när stolen och pelaren kastades, och därför ogillas åtalen för försök till misshandel.

Döms till böter och skyddstillsyn

Straffen för de tolv dömda blir böter för alla utom en, som döms till skyddstillsyn för annan brottslighet. Bötesbeloppen varierar mellan 3.000 och 11.200 kronor. Helsingborgs tingsrätt skriver i sin dom att man ”har tagit skälig hänsyn till dels de tilltalades ungdom och dels det sammanlagda straffvärdet i de fall en person döms för flera brott”.

Fyra män har varit åtalade för ofredande mot Jordan Larsson. Enligt åtalet har de knuffat fotbollsspelaren och slitit av honom tröjan. Alla fyra döms för ofredande.

Läs mer: Jordan Larsson i rätten: ”Jag var aldrig rädd”

Enig domstol

Samtliga tolv åtalade, som är mellan 18 och 34 år gamla, döms alltså för brott mot ordningslagen när de stormade in på Olympias plan. Fyra män döms dessutom för att ha tänt bengaler på arenan.

Tingsrätten var enig om domslutet.

Ingen av de tilltalade greps på platsen. Åtalet bygger på att de tilltalade identifierats i efterhand genom att polisen analyserat bildmaterial, främst från övervakningskameror, från matchen, skriver tingsrätten i sitt pressmeddelande. Nio av de åtalade maskerade sig helt eller delvis. Åtta av de åtalade nekade till att det var dem på bilderna.

– Tingsrätten anser inte att det finns någon tvekan om att det är rätt personer som pekats ut, säger lagmannen Ylva Norling Jönsson.

Se mer: Här springer huliganerna ner på planen

”Dömer alla svepande”

– Man kan konstatera att tingsrätten förlitar sig på supporterpoliserna när det gäller identifikationen av personerna omaskerade, och sedan på analyser av det filmade materialet. Man dömer alla svepande. Jag tycker kanske att man skulle pröva individuellt, i vart fall när det gäller min klient, säger advokat Pontus Peyron, som försvarat en 18-årig man som nu döms för både ofredande och brott mot ordningslagen.

Händelsen inträffade efter matchen mellan Helsingborg och Halmstad den 20 november 2016. Supportrar stormade planen på Olympia och flera personer sprang fram till den dåvarande Helsingborgsspelaren Jordan Larsson och slet av honom tröjan.

SVT Nyheter har sökt Jordan Larsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet