Flygbild över centrala Helsingborg från 2016 och 1939. Foto: Helsingborg stad

Sundspärlan från ovan – nu och då

Uppdaterad
Publicerad

Från gårdar och åkrar, till villor och industriområden. Med hjälp av flygbilder från olika årtionden går det nu att följa Helsingborgs utveckling från ovan.

Stadsbyggnadskontoret har samlat gamla flygbilder på Helsingborgs stads hemsida under en tid. Men nu har en ny tjänst lanserats där det går att jämföra flygbilder från olika årtionden, samtidigt som en sveper över kartan.

– Det är ett roligare sätt att titta på bilderna, där man kan se hur staden har utvecklats. Man kan kolla på områden, för att till exempel se hur platsen där man bor såg ut innan man flyttade dit, säger Celine Berggren-Clausen, GIS ingenjör på stadsbyggnadskontoret.

Extra kodningsprojekt

Flygbilderna laddas upp via kontorets GIS-server. Tjänsten har Celine och hennes medarbetare programmerat som ett extraprojekt på arbetstid.

– Den blev egentligen klar i september, men vi har varit lite kräsna och tänkt att den kan bli ännu bättre. Och visst finns det fortfarande en del saker som måste fixas, säger hon.

I tjänsten kan du se hur gränsen mellan stad och landsbygd förflyttats genom årtiondena. Foto: Helsingborg stad

Nya flygbilder

Karttjänsten lanserades på torsdagen i samband med att Helsingborgs stad släppte de senaste flygbilderna från 2014 och april i år som öppen data.

– Flygbilderna från 2016 och 2014 är öppna för allmänheten att ladda ner och använda. De äldre bilderna är inte det av rättighetsskäl, förklarar Celine Berggren-Clausen.

Utforska platshistorien

Hon tipsar om att platser som Norra hamnen, Oslopiren och Mariastaden, där mycket byggts och förändrats är speciellt intressanta att jämföra i tjänsten. Men det går också att utforska egna favoritsplatser i Helsingborg som en är nyfiken på.

De äldsta flygbilderna är från 1939, men det finns också kartbilder från 1684 att jämföra med. Stadsbyggnadskontoret har många tankar om hur tjänsten kan utvecklas ytterligare. 

– Kanske kan vi visa planerade byggprojekt bakåt och in i framtiden genom att lägga in planer och ritningar om hur det skulle kunna se ut tio eller tjugo år framåt i tiden.

Här ser du flygbilder över Helsingborgs utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.