Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se hur kanonen Sonja grävs fram efter 28 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan 30 år bakom betong ser nu kustvärnskanonen Sonja återigen dagens ljus. Kanonen ska restaureras och miljön levandegöras för att gestalta beredskapstiden för besökare.

På Djuramossa mellan Helsingborg och Viken byggdes kustvärnskanonen Sonja under en månad 1940. Den var sedan aktiv fram till kalla krigets slut. I nästan 30 år har den varit förseglad bakom betong för att bevaras.

– Det beslutet togs just för att säkra den för framtiden. Detta är den enda kanonen av sitt slag som finns bevarad på detta sätt i Sverige, säger Johan Andrée, chef för Beredskapsmuseet, som står för initiativet.

Kanonen ska nu restaureras till sitt aktiva skick och så småningom gestalta beredskapstiden för museibesökare.

Kommer den gå att skjuta med?

– Det finns en viss möjlighet till det. Det är också ett av våra mål, fast bara med salutskott då, säger Johan Andrée.

Sedan tidigare finns de två närliggande kanonerna Brita och Maja att besöka genom museet, men Sonja kommer vara den enda som kommer visa hur det faktiskt såg ut under beredskapstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.