På räddningstjänsten i Höganäs finns avdelningen för avancerad räddning. Det är en regional enhet som skickas till räddningsuppdrag i de mest oåtkomliga terränger. Foto: Simon Melin/SVT

Se räddningstjänsten öva inför högsäsongen

Publicerad

I Höganäs finns Skånes regionala räddningstjänst för avancerad räddning. De skickas till de allra svåraste räddningsuppdragen.

-  Att föra folk från otillgänglig terräng är något vi är specialiserade på, säger Ulf Wahlström brandmästare på avd för avancerad räddning.

Nu börjar för många den efterlängtade sommarsemestern och likt det föregående året är det många söker sig ut till någon av Skånes nationalparker. Att röra sig säkert i naturen är individens ansvar men olycksfall sker årligen.

– I söndags var vi ute vid två tillfällen. Vi fick transportera en skadad från en klippig badplats på Kullaberg. Senare på kvällen var vi på Söderåsens nationalpark där två ungdomar hade gått vilse. De hade sökt sig längre upp i terrängen för att få mobiltäckning och fastnat på en klippa, säger Ulf Wahlström.

Nya olycksorsaker

Tidigare var det klättrarna som stod för majoriteten av olyckorna i de skånska nationalparkerna men i samband med att de blivit bättre utbildade har också olyckorna nästintill försvunnit. Nu är det istället vanliga personer som har sökt sig ut i naturen som står för de flesta av olyckorna.

– Utifrån mina sju år på räddningstjänsten här i Höganäs är den vanligaste orsaken personer med fel kläder, fel skor och så halkar de, säger Ulf Wahlström.

I klippet ovan kan du se hur brandmännen övar på olika senarion och vilka de vanligaste orsakerna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.