Johanna Wagenius, verksamhetschef inom obstetrik och gynekologi vid Helsingborgs lasarett. Foto: Minna Korsgren/SVT

Helsingborg förbereder sig för fler igångsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs lasarett är i full gång med att rekrytera ytterligare fem barnmorskor. En ny enhet på BB ska öppnas för att klara av fler igångsättningar.

Totalt föder cirka 3 500 kvinnor om året barn vid Helsingborgs lasarett.

500 fler igångsättningar

Sjukhuset förbereder sig nu på att sätta igång allt fler förlossningar i och med att man förväntar sig att nya riktlinjer kommer införas. Detta kommer att innebära att kvinnor ska erbjudas att sättas igång redan i vecka 41 istället för som idag vänta till vecka 42.

– Om vi räknar med att alla kvinnor som kommit till vecka 41 erbjuds detta och tackar ja, innebär det 500 ytterligare igångsättningar per år i Helsingborg och det är ju ganska många patienter procentuellt sett, säger verksamhetchef Johanna Wagenius.

För att klara av detta ska fem nya barnmorskor anställas, annonserna är redan ute. Flera rum på BB kommer att avsättas för att sköta de nya igångsättningarna.

– Igångsättning gör ju att förlossningarna kan bli betydligt längre jämfört om kvinnan kommer in i ett spontant värkarbete. Ibland kan det röra sig om en förbehandling under flera dagar och då kräver det naturligtvis både personal och utrymme på sjukhuset.

Belastar den ansträngda ekonomin

I Helsingborg räknar man med att förlossningsvården totalt kommer bli 3,5 miljoner kronor dyrare om året.

Det här i tider då all verksamhet på sjukhuset har sparkrav på sig. I fjol gick Helsingborgs lasarett back med totalt 138 miljoner kronor.

I år tvingas sjukhuset minska sina kostnader med 100 miljoner kronor.

– Det är en jättesvår utmaning att spara 100 miljoner som vi har en tydlig plan för, men den här satsningen prioriterar vi, säger sjukhuschefen Harald Roos.

Hur ser du på att ni, när den nya enheten är på plats, kommer ha kapacitet att erbjuda samtliga kvinnor igångsättning i vecka 41?

– Vi vill ju erbjuda den bästa vården för kvinnorna och finns det nu vetenskapligt stöd för att det är bättre att sätta igång i vecka 41 vill vi ju göra det så klart, säger Johanna Wagenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.