Utklädda till Ku Klux Klan – misstänks för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga personer i nordvästra Skåne klädde ut sig till KKK. Nu är de skäligen misstänkta för hets mot folkgrupp. Bilderna spreds på sociala medier och har väckt stor uppmärksamhet.

Det är polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Region Syd som har undersökt ärendet.

– Det är ett solklart hatbrott, det handlar om hets mot folkgrupp då hela brottet bygger på att det riktar sig till en folkgrupp, säger Zandra Persson på demokrati- och hatbrottsgruppen på polisen i Region Syd.

Polisen har fått in många anmälningar i fallet. Så många att de har fått stoppa inflödet.

– Däremot ringde det förundersökningsledare från både Stockholm och Göteborg för att samordna ärenden till oss, säger Zandra Persson.

Utklädd till Ku Klux Klan

Fallet handlar om bilder där en av ungdomarna bland annat klätt sig i en dräkt föreställande Ku Klux Klan och riktar ett vapenliknande föremål mot en svartmålad person som sitter på knä, en så kallad ”blackface”.

I bakgrunden står en annan person och håller upp en sydstatsflagga. Flaggan är en omdebatterad symbol med koppling till slaveriet.

Ett hatbrottsmotiv kan handla om att kränka en person eller en folkgrupp på grund av av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet.

– I det här fallet handlar det om hudfärg, ras och etnicitet, säger Zandra Persson på polisens hatbrottsgrupp.

Skojar om att döda svarta

På en annan bild håller en maskerad person en kniv mot den svartmålade personens hals med en text som skojar om att döda svarta personer.

Bilderna har fått stor spridning i sociala medier. Tusentals människor har kommenterat dem och många har tagit illa vid sig. Samtidigt har ungdomarna som står bakom bilderna blivit uthängda med namn och fått motta hot.

Ber om ursäkt

En av ungdomarna har publicerat en ursäkt på Facebook där hen tagit avstånd från händelsen.

Ärendet skickas nu vidare till Helsingborgs åklagarkammare där en åklagare ska utses under torsdagseftermiddagen.

Hatbrott

  • Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning annan liknande omständighet.
  • Hets mot folkgrupp är ett hatbrott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Källa: Polisen och Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.