Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skånska kustvärnet skulle avskräcka Hitler Foto: SVT/Markus Hjortsman

Skånska kustvärnet skulle avskräcka Hitler

Uppdaterad
Publicerad

När tyskarna ockuperat Danmark tvingades Sverige förstärka sitt kustförsvar. Skånska västkusten var där man väntade sig en eventuell invasion och på kort tid byggdes stora kustvärnskanoner för att avskräcka tyskarna.

– I nordvästskåne var det kortast avstånd till tyskockuperade Danmark vilket var en otroligt strategiskt viktig plats och kustvärnet byggdes då för att skydda Sverige mot ett tyskt angrepp, säger Johan Andrée, chef för Beredskapsmuseet i Viken. 

Förutom att nå Danmark kunde kustvärnet låsa Öresund för fiendens flotta. Tyskarna svarade med att bygga sina egna kanonbatterier på danska sidan.

– De skulle såklart inte vara sämre och vid ett krig skulle det komma att handla om vem som kunde komma till skott först och slå ut varandras kanoner.

Vid en invasion av Sverige sågs Helsingborg som vägen in till resten av landet – ett tankesätt som följde med även under kalla kriget.

Hör Johan Andrée berätta mer om betydelsen av det skånska kustförsvaret i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer