11 rovfåglar har hittats döda i området sedan vindkraftsverken vid Rögle och Västraby invigdes. Foto: SVT

Skärpta krav på vindkraftsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Fler kontroller, oberoende ornitolog på plats och en utredning om möjligheterna att ibland stänga vindkraftverken – så vill miljönämnden i Helsingborg komma tillrätta med rovfågeldöden.

– Från och med den 6 mars och fram till februari 2019 ska de (bolagen) göra en kontroll en gång i veckan om det finns skadade eller döda fåglar. Sedan vi vill vi ha in informationen så att vi kan titta på det, säger Lena Åkesson, chef på miiljöförvaltningen i Helsingborg.

Under onsdagen fattade miljönämnden beslut om en rad kontroll- och skyddsåtgärder för att stoppa rovfågeldöden i vindkraftsparken. SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om hur 11 rovfåglar fallit offer för verken – det är den värsta rovfågeldöden i en vindkraftspark i hela Norden.

Lista på åtgärder

Nu har bolagen Vardar Vind och Västraby Gård Energi fått en lång lista på åtgärder från kommunen.

– Ett annat krav vi har på bolagen är att när de skördar och plöjer i området så ska det finnas en oberoende ornitolog på plats som kan göra en bedömning av riskerna. Vi behöver får in mer fakta och kunskap om det är det som drar fåglarna till sig, säger Lena Åkesson.

Varningssystem

Dessutom vill miljönämnden att bolagen ska titta på vad det finns för övervakningssystem som skulle kunna minska fågeldöden.

– Vi vill att de ska utreda möjligheterna att varna och stänga av verken om det är mycket fåglar på gång, säger Lena Åkesson.

Utredningen ska innehålla ett förslag till hur ett sådant system skulle kunna utformas och vad det skulle få för ekonomiska konsekvenser bland annat när det gäller kostnader och energibortfall.

Pavel Sensky, kontaktperson för Västraby gård Energi, har ännu inte läst miljönämndens beslut och vill därför avvakta med en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.