Skolmuseet i Helsingborg läggs ner – kommunen drar in sitt ekonomiska stöd

Publicerad

Här finns tusentals föremål som berättar utbildningens historia i Helsingborg sen slutet av 1800-talet. Men nu läggs Skolmuseet i Helsingborg ner. Kommunen har beslutat att dra in sitt ekonomiska stöd.

”Vi har öppet på onsdag den 28 december mellan 13.00 och 16.00 och likaså alla onsdagar under januari, sedan finns inte skolmuseet längre”.

Det drastiska beskedet står på Helsingborgs skolmuseiförenings Facebooksida. Bakom ligger ett besked från Helsingborgs stad att man inte längre tänker betala något bidrag till verksamheten.

Kan inte hålla igång museet

De omkring 400 000 kronorna om året försvinner därmed, pengar som till stor del har täckt hyran till kommunens fastighetsförvaltning.

Och då klarar inte föreningen att hålla igång Helsingborgs skolmuseum i det gamla skolhuset på Bergaliden, strax intill mer nutida Slottsvångsskolan.

– Vi är så ledsna över det här, kultur och historia är viktigt och borde prioriteras, säger Lennart Sjöborg från föreningen.

Kriterier och besparingar

Att dra in stödet är ett beslut som den tillförordnade kulturdirektören Mats Hallberg tagit. Han anger två skäl.

– Föreningen lever inte upp till kulturnämndens kriterier för stöd. Dessutom har vi en begränsad budget i år, pengarna vi fått täcker inte alla utgifter.

Ska bevara många föremål

När museet läggs ner ska så många som möjligt av de tusentals föremål tas tillvara, lovar Mats Hallberg. På museet finns allt från gamla skolbänkar, böcker och planscher till klassfoton, slöjdmaterial och utrustning till fysiklektioner.

– Vi ska hjälpa till med sortering och förvaring och kanske en utställning då och då, säger han.

Skolmuseets indragna stöd har inte diskuterats av politikerna i kulturnämnden, men beslutet får stöd av både moderater och socialdemokrater som SVT Helsingborg pratat med. Även de hänvisar till regler och en stram budget även om de beklagar nedlägningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.