Cancerframkallande ämnen sinkar bostadsbygge

Publicerad

Omvandlingen av hundraåriga Magnus Stenbocksskolan till bostäder har dragit ut på tiden.

Under byggets gång upptäcktes miljöfarliga material i huset som krävt omfattande sanering.

Inflyttningen har skjutits fram två gånger och det finns köpare som kommer att stå utan bostad i väntan på att huset ska bli klart.

Snart har ombyggnaden av sekelgamla Magnus Stenbocksskolan till bostäder pågått i ett år. Peab bygger sammanlagt 74 bostadsrättslägenheter i huvudskolbyggnaden samt i en yngre sidobyggnad.

Försenad ett halvår

Inflyttningsdatumet sattes ursprungligen till april i år, senare sköts det fram till slutet av juni. Men det senaste budet är nu  september eller oktober, beroende på var i huset lägenheten ligger. Det har väckt frustration hos en del köpare.

– De skjuter fram datumet gång på gång. Jag får ligga ute med pengar, depositionen, mycket längre än beräknat. En kompis som också ska flytta dit har redan sålt sin lägenhet och vet inte vart han ska ta vägen nu när inflyttningen blir ännu senare, säger en köpare SVT Nyheter Helsingborg pratat med.

Förseningen beror på att man hittat miljöfarligt material i huset.

– I det här fallet var det PAH, en asfaltbaserad historia som användes på en del håll för att ta hand om fukt. Det måste vi ta hand om, vi vill inte bygga in de här grejerna i framtida bostäder, säger Anders Klasson, distriktschef Helsingborg på Peab bostad.

Ökad risk för cancer

Material som innehåller PAH kan medföra en ökad risk för cancer. Saneringen har krävt omfattande skyddsåtgärder och byggarbetet fick stanna upp.

Kan köparna vara säkra på att inflyttningen inte skjuts fram igen?

– Det är den tidplan vi jobbar för i dag, men vi kommunicerar med våra kunder – allt enligt avtal – fyra månader innan tillträde, säger Anders Klasson.

Har ni inte tagit höjd för extra problem i en sådan här process?

– Vissa saker kan man inte förutse från början, framförallt inte i gamla hus. Man gör klart utredningar och undersökningar under resans gång, men det är inte förrän man börjar riva som man ser konsekvenserna av det.

Köpare som hamnat i kläm, vad kan Peab göra för dem?

– Vi får försöka hjälpa, med vårt kontaktnär i Helsingborg är det möjligt att vi kan hjälpa någon hitta ett alternativt boende under tiden, säger Anders Klasson.

BAKGRUND:

Visa

För 12 år sedan uppdagades det att den sekelgamla Magnus Stenbocksskolan, allmänt kallad ”Mange” hade ett undermåligt bjälklag och inte längre kunde användas som undervisningslokaler. Skolan flyttade ut i baracker på gården och efter en tids diskussioner blev beslutet att bygga en ny skola intill och omvandla de gamla byggnaderna till bostäder. Helsingborgs stad gick 2012 ut med en markanvisningstävling för ombyggnadsprojektet och Peabs anbud på 27,1 miljoner vann. Sammanlagt skapas omkring 100 nya bostäder på fastigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer