Slog och sparkade flicka på skolgård – publicerade misshandeln på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonåringar slog och sparkade en flicka på skolgård i Åstorp – och la senare ut en film på misshandeln på nätet. Nu döms två flickor till ungdomsvård och ska även betala ett skadestånd till offret.

Händelsen utspelade sig på en skolgård i november året. Tre tonåringar, varav två flickor, gick till verbalt angrepp mot en yngre flicka och påstod att hon pratat skit om en av dem.

Därefter fick flickan ta emot flera slag, spottloskor och sparkar. Hon uppmanades att pussa en av angriparnas skor – när hon till sist gjorde så blev hon knäad och sparkad i magen och huvudet.

Filmade misshandeln

En av förövarna spelade in misshandeln med sin mobil och videon publicerades sedan på sociala medier med en beskrivning av händelsen. Filmen utgör en del av bevisningen i målet.

Under angreppet fråntogs offret sin mobil, som kastades iväg och gick sönder. I mobilfodralet låg ett bankkort som angriparna tog med sig.

Enligt åtalet deltog tre personer i misshandeln. En av dem erkänner gärningen, den andra förnekar.

Den tredje personen är ännu inte straffmyndig, vilket innebär att tingsrätten inte tagit ställning dennes eventuella medverkan i misshandeln.

Döms att betala skadestånd

Tingsrätten bedömer att misshandeln har haft påfallande kränkande inslag och dömer två av flickorna till ungdomsvård kombinerat med ungdomstjänst.

Flickornas vårdnadshavare ska även tillsammans betala ett skadestånd till offret på närmare 18 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer