Foto: TT

Snart kan alla gravida i Skåne få fosterdiagnostik

Uppdaterad
Publicerad

Åldersgränsen på 33 år för fosterdiagnostik leder till en ojämlik vård. Det menar experter på Region Skåne som föreslår att gränserna slopas. Testerna kan bland annat visa på ökad risk för Downs syndrom.

Klara Johansson från Helsingborg väntar sitt första barn i augusti. Hon är 35 år och erbjöds därför att göra ett så kallat KUB-test, ett kombinerat blodprov och ultraljud som visar om det är stor eller liten sannolikhet att barnet har en kromosomavvikelse, som till exempel Downs syndrom.

– Då bestämde vi att vi går vidare med det, inte för att det fanns så mycket oro men vi tänkte att eftersom vi fått ett sådant förslag så gör vi ett test, berättar Klara Johansson. Om det skulle vara något är det skönt att veta det i förväg så man kan ställa in sig på vad det innebär.

Något sådant erbjudande fick inte Gabriella Karlsson, för hon är bara 32 år.

– Jag ville göra ett test när jag var gravid med mitt första barn, berättar hon.  Nu är jag gravid med mitt andra och det är inte lika viktigt. 

Experter på Region Skåne föreslår nu att dessa åldersgränser slopas helt.

– Det är en godtycklig gräns som lika gärna hade kunna vara 30, 31 eller 32 år, säger Sven Oredsson, medicinsk rådgivare på Region Skåne.

TV: Se hela inslaget

Risken ökar inte när man fyller 33

Det är tio gånger så hög risk för en 40-årig kvinna att få ett barn med kromosomavvikelse som för en 30-årig kvinna. I många landsting erbjuds alla kvinnor som vill fosterdiagnostik men i Skåne har hittills bara de som är 33 år eller äldre fått möjligheten.

– Man använder pengarna för testet framför allt där risken är störst. Men det har efter hand visat sig att det varit ganska svårt att hålla på en sådan ganska skarp åldersgräns. Det är ju inte så att risken ökar över en natt när man fyllt 33 år, säger Sven Oredsson.

Många yngre vill göra testet

Åldersgränsen har gjort att många yngre kvinnor vänt sig till privata kliniker och betalat för testerna.

– Det är många som är yngre som vill ha KUB-test också, som är väldigt oroliga. Region Skåne erbjuder inte något för dessa kvinnor, säger Eva Barner Öthander som jobbar som barnmorska på en privat barnmorskemottagning i Helsingborg.

Men nu har tjänstemännen på Region Skåne lagt fram ett förslag för politikerna om att slopa åldersgränserna.

– Den nuvarande åldersgränsen innebär ojämlik vård. Det är huvudargumentet för att ta bort åldersgränsen, säger Sven Oredsson. 

Hoppas förslaget går igenom

På fredag fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut i frågan. Ordföranden, Anna-Lena Hogerud (S), är positiv till förslaget.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, säger hon. Det är viktigt att erbjuda alla gravida kvinnor samma möjligheter i förlossningsvården.

Finns det politisk enighet i det här?

– Det har inte kommit till min kännedom att något av de andra partierna skulle vara motståndare till förslaget.

Men oppositionen är inte lika positiv.

– Jag ser att det är ett mycket svårt etiskt och moraliskt dilemma, säger Gilbert Tribo, (L), 2:e vice ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden.Diagnostiken ger en fantastisk möjlighet att upptäcka allvarliga sjukdomar tidigt men en risk är att man tar bort barn med till exempel Downs syndrom.

Enligt honom ser det inte ut som att allianspartierna kommer rösta emot förslaget.

– Det är inte ett enkelt beslut men vi ser att det saknas åldersgränser på många andra håll och jag vill ha en jämlik vård, säger han. Men det gäller att följa detta väldigt noga så vi inte sållar bort alla oönskade barn. 

I Danmark har aborterna ökat

Frågan är kontroversiell. I Danmark finns det redan en utbredd fosterdiagnostik och där har aborter av foster med Downs syndrom ökat.

– Trots att vi ju faktiskt även i Sverige har den här diagnostiken och möjligheten för i första hand lite äldre kvinnor så har vi inte sett samma utveckling. Så jag hoppas att vi inte hamnar på samma spår, säger Sven Oredsson.

Och han understryker att det är viktigt att testerna inte görs slentrianmässigt.

– Det handlar om att ge information till de gravida kvinnorna, säger han. Om varför man tar testet, varför det finns och vad får det för konsekvenser.

KUB-test

KUB står för Kombinerat Ultraljud och Biokemisk analys. Testet består av ett blodprov som görs efter vecka 9 och en ultraljudsundersökning som görs i vecka 11 till 14. Tillsammans med kvinnans ålder gör det att sannolikheten för Downs syndrom i det enskilda fallet kan bedömas betydligt bättre än om man enbart ser till kvinnans ålder.

Källa: Socialstyrelsen, 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.