Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid Östra Karup stod trafiken stilla på E6 under morgonen. Foto: Kajsa MagnussonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snövarning och olyckor i morgontrafiken

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat varningar för snö i nordvästra och östra Skåne de kommande dagarna. På tisdagmorgonen skedde ett flertal olyckor i trafiken.

Under tisdagsmorgonen drog ett snöfallsområde in västerifrån och drabbade framförallt de västra delarna av Götaland samt Blekinge och Småland. För Skånes del är det nordvästra och östra Skåne som ligger i riskzonen.

Risk för starka vindar

Men på onsdagen och torsdagen utvidgas varningen till att gälla hela Skåne. Då finns det även risk för starka vindar i kombination med snön som kan ge upphov till halka, snömodd och elavbrott.

På vissa vägar kan det vara svårt att komma fram i trafiken på grund av drivbildning och det finns även risk för förseningar i kollektivtrafiken. Området norr om Hallandsåsen väntas drabbas värst av kraftigt snöfall.

Flera olyckor i morgontrafiken

Redan vid 6-tiden på tisdagmorgonen hamnade en lastbil i diket på E6 strax norr om Fleninge.

– Det snöar och regnar ju på platsen men om det är anledningen till att lastbilen körde av vägen vet jag inte, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Bara minuter senare körde en personbil ner i diket från E4 vid Helsingborg S.  Vid halv åtta-tiden inträffade en singelolycka på E6 med en personbil på avfarten till norrgående riktning, även då i höjd med Fleninge.

På E6 vid Hallandsåsen södergående är vägen avstängd på grund av att ett flertal lastbilar står illa till, enligt ett trafikmeddelande. Det finns i nuläget ingen prognos för när det kan vara full framkomlighet igen.

Lastbilar har fastnat

På riksväg 24 mellan Lemmeshult och Örkelljunga har flera lastbilar fastnat under morgonen men det ska gå att komma fram på platsen, enligt Trafikverket.

På riksväg 111 i höjd med Fältarpsvägen i riktning mot Väla har det vid 10-tiden varit en olycka med flera personbilar inblandade. 20 minuter senare kom rapporter om en krock mellan personbilar på E6 i höjd med trafikplats Kropp. Ungefär samtidigt inträffade ytterligare en olycka på E4 vid Vasatorp, även där med flera bilar inblandade. Även strax efter 13 kom rapporter om en ny olycka på E4, denna gång mellan Hyllinge och Nyvång. Det ska dock ha varit full framkomlighet igen på vägen kort därpå.

Även de som reser kollektivt påverkas av ovädret. Skånetrafiken varnar för att rådande väderläge leder till både försenade bussar inställda tågavgångar.

Har du drabbats av snön? Eller kanske vackra bilder på årets första snö som du vill dela med dig av? Mejla oss på helsingborg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer