Mikael Andersson (S) och Margareta Liljedahl Eriksson (S) är förberedda inför partiets tåg i Helsingborg den 1 maj. Foto: Tomas Malmberg

Socialdemokraterna laddar inför första maj

Publicerad

Med Internationalen som ledmotiv ska Socialdemokraterna tåga genom Helsingborg på första maj. Trots att intresset minskat så menar partiföreträdarna att dagen är relevant.

– Det är en stor dag. Sen är det väl tyvärr väderberoende hur många som kommer. Om det blåser ute så är det nog många som knyter näven i fickan och går in igen, säger Mikael Andersson, Socialdemokraternas ordförande i Helsingborg.

Ur ett historiskt perspektiv har antalet deltagare sjunkit ordentligt. I fjol var man ungefär 170 personer i S-tåget i Helsingborg. 

Varför ska ni demonstrera trots att ni styr både nationellt och i regionen?

– Till vardags presenteras den politik som är möjlig att genomföra. På första maj får vi en chans att manifestera vad vi verkligen vill, säger Mikael Andersson.   

I år kommer regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) att vara huvudtalare vid Sundspärlan i Helsingborg.

Veteranbuss kör med

För att locka fler till demonstrationståget har Socialdemokraterna hyrt en veteranbuss. Den kommer att köra längst bak för att få med dem som har svårt att gå hela sträckan.

– I år tågar vi hela vägen från Sundstorget till Sundspärlan, säger Mikael Andersson.

Internationalen sjungs än

Enligt Helsingborgspolitikerna betyder kampsången Internationalen fortfarande en hel del. Trots att den är från slutet av 1800-talet.  

– Vi har en tradition av att sjunga i Socialdemokraterna. Internationalen ger oss sammanhållning, även om den måste ses i ljuset av den tid då den skrevs, säger Margareta Liljedahl Eriksson, Socialdemokraternas första maj-general i Helsingborg.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.